Merkel a stârnit îngrijorări cu privire la supravieţuirea celor 17 state cu monedă unică, spunând că menţinerea lor în zona euro ar "necesita o schimbare fundamentală a întregii politici".  Ceea ce a transmis foarte clar cancelarul delegaţilor din partidul său, a fost că Germania trebuie să facă mai multe sacrificii.

"Provocarea cu care se confruntă generaţia noastră este de a termina ceea ce am început în Europa, iar asta presupune să avem, treptat, o uniune politică. În caz contrar, populaţia nu va crede că noi chiar putem controla această situaţie", a spus Merkel în cadrul congresulului. "Europa se găseşte în unul dintre cele mai dificile, poate chiar cea mai dificilă perioadă de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Partea cea mai grea este că această criză nu a apărut peste noapte, ci este rezultatul a zeci de ani de greşeli".

Mulţi dintre membrii partidului Angelei Merkel sunt nemulţumiţi de folosirea banilor Germaniei pentru salvarea unor state cu probleme din zona euro, resping puternic derapajele fiscale din ţări precum Grecia şi se tem că ar putea fi compromisă independenţa Băncii Centrale Europene, scrie CNBC. Dar Merkel susţine că Germania are o responsabilitate faţă de partenerii săi şi că este vulnerabilă în cazul în care şi alte state din zona euro vor fi atrase în criză.

"Problemele Irlandei sunt probleme slovacilor, problemele Greciei sunt probleme olandezilor, iar problemele Spaniei sunt problemele noastre. Responsabilitatea noastră nu se încheie la graniţă", a subliniat cancelarul german.