Această normă de depoluare urmează să devină obligatorie în prima parte a anului 2014. Cei mai importanţi şapte producători europeni de autovehicule comerciale estimează că investițiile necesare dezvoltării tehnologeiei Euro VI necesită investiții de circa opt miliarde de euro.
Cercetările au arătat însă că tehnologia necesară pentru a atinge niveluri tot mai reduse de emisii poluante conduce, în mod natural, la un consum ridicat de combustibil şi la o greutate proprie adiţională, îngreunând atingerea valorilor dorite. Conform celor de la Daimler, compania a făcut un pas înainte dezvoltând complet noile concepte de design pentru camioane, care compensează sau chiar reduc dezavantajele create de sistemele sofisticare de tratare a gazelor de eşapament.
„Camioanele au devenit şi continuă să devină din ce în ce mai economice, eficiente, sigure şi silenţioase”, afirmă Andreas Renschler, membru al consiliului de administrație la Daimler AG, responsabil cu Daimler Trucks şi Daimler Buses.
„Noul Mercedes-Benz Actros răspunde normelor deja Euro VI, reducând consumul de combustibil la un nivel la care consumatorii simt diferenţa şi în bugete”, a continuat acesta.
Conform Daimler, investițiile necesare pentru dezvoltarea noului Actros au urcat la peste 1 miliard de euro, încă 1 miliard fiind cheltuit pentru pregătirea unităţilor de producţie.
„Deşi piaţa europeană de camioane încă nu a recâştigat statutul precedent crizei, ne aşteptăm ca vânzările de camioane de peste şase tone (masa maximă autorizată) să crească cu cel puţin 25% în acest an. De aceea, plănuim să creştem vânzările globale de camioane Mercedes-Benz, în 2011, cu aproximativ 20% faţă de nivelul de 135.000 de unităţi din 2010. Iar noul Actros reprezintă bazele atingerii acestui obiectiv.”, a declarat Hubertus Troska, șeful Mercedes-Benz Trucks.
Clienţii pot comanda noul camion Mercedes-Benz destinat transporturilor pe distanţe mari începând din 1 iulie; însă lansarea producţiei este programată pentru finalul lui septembrie.