Deşi mai scumpe decât anul trecut, alimentele tradiţionale nu vor lipsi de pe masa de Paşte. „Românii care ţin la tradiţie, vor cumpăra miel şi anul acesta, deşi probabil ceva mai puţin. Dacă nu vor mai putea cumpăra o carcasă întreagă, tot vor  achiziţiona o bucată de carne doar pentru a avea şi miel pe masa de Paşte”, a spus Ion Şerban, vicepreşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine.

Nici cozonacul nu poate lipsi de pe masă în aceste zile de sărbătoare, producătorii estimând că se vor vinde peste şapte milioane de bucăţi. „În această perioadă se vând de zece ori mai mulţi cozonaci şi pască decât într-o lună obişnuită din an. Se va ajunge la 7,5 milioane cozonaci vânduţi în această perioadă”, a spus preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie, Aurel Popescu.

Crescătorii de păsări spun că cei aproximativ 12 milioane de locuitori urbani ai României consumă lunar circa 100 de milioane de ouă, dar în perioada sărbătorilor pascale consumul creşte cu circa 50%. Astfel, în cele două săptămâni anterioare Paştelui, vânzările se vor ridica la peste 50 milioane ouă. “În mod normal, cererea de ouă este acoperită aproape în totalitate de pe piaţa internă, importurile fiind sub 10% din producţia internă”, potrivit preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van.

Românii nu vor renunţa nici la vin în această perioadă, mai ales la cel roşu. „Potrivit estimarilor, de Paşte se vor vinde peste 200.000 de hectolitri de vin”, a arătat directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe. El spune că vinul rosu se vinde cel mai bine în perioada sărbătorilor pascale. „Vinul rosu sec este cel mai potrivit pentru preparatele pregătite de Paşte. În general, vinul roşu este recomandat pentru carnea roşie şi vinul alb pentru carnea albă”, a mai arătat Gheorghe.