Teodor Meleşcanu a participat, luni, la o întrevedere de lucru cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, după care a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost întrebat dacă se doreşte ca România să adere la grupul de la Vişegrad. 

"România este interesată de colaborarea cu ţările de la Vişegrad. Odată cu preluarea preşedinţiei de către Ungaria şi abordarea unor subiecte care interesează şi România, cum este problema Balcanilor, în mod evident că am fost invitaţi şi noi să participăm. În general, ca practică, participăm ori de câte ori sunt teme de interes şi pentru ţara noastră", a spus ministrul Meleşcanu, citează Agerpres.

La rândul său, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, a spus că atât ţările din grupul de la Vişegrad, cât şi România înregistrează o creştere economică mai mare decât media europeană. Ministrul ungar a precizat că, în aceste condiţii, este de presupus o strângere a relaţiilor de colaborare. 

"Interesul nostru este ca România să aibă o economie prosperă, 5% din exportul Ungariei vine în România. Cu cât mai bine funcţionează economia României, cu atât mai mult importăm noi. Sperăm ca actorii economici din România să fie interesaţi în domeniul Ungariei. Am deschis un cadru de credit de 510 de milioane de euro la Banca Exim maghiară pentru finanţarea cooperărilor bilaterale dintre companiile maghiare şi româneşti. Strângerea cooperării dintre ţările Vişegrad şi România este un interes pragmatic, nemaivorbind de faptul că şi România susţine lărgirea UE către Balcanii de Vest", a spus Szijjártó. 

Cei doi miniştri de externe au avut luni o întâlnire la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), ei participând, fiecare, şi la deschiderea anului universitar al liniei române, respectiv cea maghiară din cadrul instituţiei clujene de învăţământ superior.