„Melancholia” povesteşte căsătoria Justinei (Kirsten Dunst), celebrată în imensul castel romantic al surorii sale Claire (Charlotte Gainsbourg), un eveniment marcat de intrigi de familie, dar şi de apariţia neaşteptată a planetei Melancholia care se îndreaptă spre Terra după ce şi-a părăsit propria orbită.

Filmul i-a adus actriţei Kirsten Dunst premiul de interpretare la ultimul Festival de la Cannes, manifestare de la care regizorul danez a fost exclus din cauza afirmaţiilor sale îndoielnice la adresa lui Hitler. „Cred că Hitler a făcut lucruri îngrozitoare. Nici nu-mi pot imagina ultimele clipe trăite de el în buncărul acela, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mi-e milă, puţin, de el”, a declarat regizorul, precizând că statul Israel este însă „un ghimpe”.

Lars Von Trier nu a fost prezent la Berlin, soţia acestuia, Bente Froge, fiind cea care a primit premiul în numele său. „Trebuie să vă spun că nu am niciun mesaj pentru voi din partea lui Lars, deoarece a hotărât să nu mai facă declaraţii şi nu ştiu de ce… Dar mi-a spus să vă salut în mod drăguţ şi plăcut”, a declarat ea în numele soţului său.

„The King’s Speech” (Discursul regelui), în regia lui Tom Hooper, a fost un alt învingător al serii, plecând cu trei recompense: premiul publicului, premiul pentru cel bun actor european, decernat lui Colin Firth care îl interpretează în această peliculă pe regele George al VI-lea al Marii Britanii în lupta sa cu o bălbâială ce se constituia într-un handicap serios, precum şi premiul pentru cel mai bun montaj. Filmul a primit deja Oscarul pentru cel mai bun film în 2011, precum şi premiul publicului la Festivalul internaţional de la Toronto, în timp ce Colin Firth a fost laureatul Oscarului pentru cel mai bun actor. Cea mai bună actriţă europeană a anului 2011 a fost aleasă Tilda Swinton, pentru rolul interpretat în „We Need to Talk about Kevin”.

Pelicula lui Michel Hazanavicius „The Artist” (Artistul) a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună muzică, iar cineastul german Win Wenders, preşedintele Academiei Europene de Film, a primit premiul pentru cel mai bun doucmentar european pentru „Pina”, un film despre coregrafa Pina Bausch.

Sursa: Agerpres