Ioana Mihăilă, fostul ministru USR al Sănătății, a admis, într-o declarație făcută pentru Politico, că a greșit în pregătirea pentru valul 4 al pandemiei de COVID. Ea a spus că situația actuală nu poate fi pusă numai pe seama scepticismului față de vaccinare, ci și pe seama Guvernului, inclusiv a sa. Trebuie spus, în context, că Mihăilă a fost ministru al Sănătății din aprilie până în septembrie.

Jurnaliștii de la Politico au realizat un material în care compară rezultatele campaniilor de vaccinare de succes din Europa Occidentală cu valurile de internări și decese din zona centrală și estică a continentului, unde sistemele sanitare resimt tot mai multă presiune.

Guvernul a greșit în pregătirea pentru valul 4, recunoaște Ioana Mihăilă, fostul ministru USR al Sănătății

Legătura dintre ratele de vaccinare și felul în care a evoluat pandemia este de netăgăduit, subliniază Politico. În România a fost vaccinată doar 34% din populația adultă – în contrast, țări ca Marea Britanie, Irlanda, Portugalia și Franța, unde înmulțirea îmbolnăvirilor a avut un impact minim asupra ratelor de deces, au o acoperire vaccinală de peste 80%.

Ioana Mihăilă: Am relaxat prea rapid mesajele noastre despre nevoia de vaccinare

„Cea mai bună pregătire pentru al patrulea val ar fi fost o campanie eficientă de vaccinare”, recunoaște Ioana Mihăilă. Chiar dacă ea a spus că vaccinarea a fost gestionată bine în România, Ioana Mihăilă a arătat că vinovat pentru situația actuală nu este numai scepticismul față de vaccinare, ci este și Guvernul, inclusiv ea. Motivul? „Am relaxat prea rapid mesajele noastre despre nevoia de vaccinare”, a spus ea.

Mai mulți experți consideră că neîncrederea profundă în guverne a avut un rol-cheie în entuziasmul scăzut al populației. Un studiu realizat în 2021 de Eurofound a arătat că în România, Bulgaria și Letonia cetățenii au un nivel de încredere în guverne sub media UE.

Ioana Mihăilă a preluat portofoliul Sănătății în aprilie și l-a cedat în septembrie, odată cu retragerea miniștrilor USR PLUS din cabinetul condus de Florin Cîțu.