Cutremur în România. Varianta britanică de coronavirus ar putea deveni dominantă în 3 săptămâni în țara noastră. Este avertismentul lansat de un medic celebru. În acest moment, tulpina britanică devine de coronavirus predominantă în marile orașe de la noi din țară. Oficial, sunt 136 de cazuri.

Din 90 de probe aleatorii analizate de Medlife, aproape jumătate sunt pozitive la varianta britanică de coronavirus. Este un procent în creștere față de alte eșantioane.

„Considerând că eșantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvențiere și faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile orașe ale țării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național”, arată autorii studiului.

Medicul epidemiolog Emilian Popovici susține că este posibil ca varianta britanică să devină dominantă în România în 3 săptămâni.

România va fi dominată de această tulpină

„E un studiu, rămâne de văzut în ce măsură lotul respectiv este reprezenttiv. Dacă este reprezentativ, atunci nu se întâmplă altceva decât că se confrima ce ne așteptam. Peste tot, chiar dacă e vorba de varianta britanică, de cea sud-africană sau braziliană, aceste variante cu tranmisibilitate mai crescută au devenit dominante. Nu trebuie să ne așteptăm la altceva decât ca această variantă să ajungă dominantă în detrimentul celorlalte variante care au fost circulate. Practic e doar o problemă de timp până când acest lucru se va întâmpla și sunt persoane avizate care consideră că orizontul de timp e de aproximativ 3 săptămâni ca această variantă să devină dominantă. Ne așteptăm la acest lucru”, a spus Popovici la Digi24.

„Deocamdată nu s-a observat o modificare a numărului de infecții și nici a încărcării spitalelor și secțiilor de terapie intensivă cu cazuri, ceea ce înseamnă că la ora actuală să zicem că măsurile fac față, dar când vom avea de-a face de o variantă cu transmisibilitate semnificativ mai crescută care va deveni dominantă va trebui să fie crescut și nivelul măsurilor pentru a menține lucrurile la același nivel la care sunt în momentul de față”, a adăugat medicul.