Acest protocol referitor la procedurile de siguranţă a pacientului în cazul intervenţiilor chirurgicale este elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi implementat în mai multe ţări din Uniunea Europeană, iar textul integral va fi postat pe site-ul MS în două-trei săptămâni.
În prezent, acesta se aplică doar în Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia.

"Dorim să-l implementăm la nivel naţional. În schimb, pentru manichiură, pedichiură putem face doar acţiuni de control. Este important ca populaţia să fie conştientă de riscurile la care se expune şi să ceară să vadă dacă briciul este steril sau la cosmetică dacă ustensilele sunt sterilizate. La medic acest lucru poate fi uşor verificat, deoarece el desigilează instrumentarul, seringa în faţa pacientului", a arătat Pană.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a susţinut că organismele de control ale instituţiei nu sunt foarte active şi de aceea va reorganiza Inspecţia Sanitară de Stat.

Ministrul a mai anunţat că până la sfârşitul anului vor fi stabilite programele naţionale de tratament şi prevenţie pentru perioada 2013-2014. El a spus că banii sunt puţini şi de aceea cu cât vor fi mai bine folosiţi cu atât va fi mai bine pentru pacienţi.