Medicul Gelu Popescu, deşi este pensionar la cei 65 de ani ai săi, lucrează într-un spital din Franţa, unde spune că raportul de gardă se ţine în limba română, iar anii trecuţi a lucrat şi în Martinica, unde a întâlnit mulţi medici români.

'Am fost de două ori pensionar şi acum aştept a treia pensionare. Am fost medic militar, am ieşit la pensie, m-am angajat civil, am ieşit la pensie, iar acum acum lucrez în Franţa. Acolo se spune aşa: dacă îţi trebuie restaurant, cauţi unul armenesc, dacă îţi trebuie doctor, caută unul român şi dacă ai treabă cu instalaţiile sanitare, cauţi un polonez. În oraşul Val-d'Oise, capitala unui departament, există, de exemplu, mulţi medici români. La secţia de oftalmologie, unde a venit în urmă cu vreo 19 ani dr. Mărgescu, a adus încă doi oftalmologi, care au adus câte alţi doi, şi au venit nişte asistente, infirmiere, iar raportul de gardă se ţine în limba română', a menţionat Popescu.

În urmă cu câţiva ani, el a dat peste o adevărată comunitate de medici români în zona Caraibe, unde spune că străinii cântau cântece româneşti şi găteau mâncăruri specifice României.

'Am emigrat la 59 de ani, în 2008, iar în 2009, la 60 de ani, eram urgentist în Martinica. Când m-am dus acolo mi-am făcut formele de angajare la spitalul cel mai mare pe care l-am găsit, în capitala Fort de France. Acolo am găsit 17 medici români, numai în Fort de France. Nu departe era un mare spital de psihiatrie, şi acolo erau 5 medici români. Medicii români erau organizaţi într-o asociaţie, iar absenţa de la şedinţe era plătită. Mergeau în fiecare săptămână pe mare cu o ambarcaţiune, într-o zonă în care există foarte mulţi corali, mergeau întotdeauna cu acelaşi căpitan de vas care stătea la cârmă şi cânta la chitară 'M-a făcut mama oltean'. Iar bucătarul, un negru, prepara mămăliguţă şi sărmăluţe', povesteşte medicul clujean.

El a mai spus că în Franţa sunt foarte multe posturi libere de medici şi că 'nu contează vârsta' la angajare.

Medicul Gelu Popescu a participat, sâmbătă, alături de alţi circa 40 de foşi colegi ai săi, la aniversarea a 40 de ani de la absolvirea Universităţii de medicină şi Farmacie Cluj, în 1974.

Un alt medic participant la aniversare, Liviu Gârbea, a declarat că promoţia din 1974 a fost una specială.

'Am fost a 50-a promoţie de când se deschisese Universitatea românească de medicină din Cluj. Am fost o promoţie jubiliară în 1974. E o serie deosebit de valoroasă care a făcut cinste profesiei nu numai în România, ci şi în multe alte ţări. Am fost peste 150 în promoţie, iar azi sunt prezenţi 40; mulţi au plecat spre eternitate', a spus Gârbea.

De asemenea, a fost prezent şi unul dintre profesorii de atunci, un renumit chirurg, Gicu Ionescu, acum în vârstă de 85 de ani.

El a declarat că şcoala românească de medicină este apreciată peste tot în lume.

'Am fost invitat şi am răspuns cu mare plăcere invitaţiei absolvenţilor de acum patru decade. A fost un moment festiv şi am constatat că sămânţa noastră a căzut pe un teren fertil, fiindcă majoritatea dintre ei s-au realizat, unii sunt chiar corifei ai unor mari specialităţi din ţară şi străinătate. Aşa că, avem un sindrom de mulţumire pentru ceea ce am realizat. Ei au spus că realizările lor sunt un fel de omagiu pe care îl aduc cadrelor didactice şi acesta este un lucru care ne satisface foarte mult, că ne-am îndeplinit misiunea de dascăli', a menţionat Gicu Ionescu.

Printre altele, acesta a fost şeful Clinicii de Chirurgie din Cluj şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie.

 

Sursa: Agerpres