Multe persoane își pun această întrebare de când trebuie să inspire și să expire printr-o bucată de material timp de multe ore pe zi. Se tem că măștile ar putea duce la boli respiratorii, infecții sau chiar la un aport insuficient de oxigen, conform sueddeutsche.de

Îngrijorările au crescut de când medicul Bodo Schiffmann a răspândit „știri de groază” pe această temă. „Al doilea copil a murit într-o perioadă foarte scurtă de timp”, povestește Schiffmann într-un videoclip recent, cu o voce dură și, în același timp, emoționantă. „Nici acest copil nu avea alte boli anterioare și foarte probabil a murit pentru că purta această mască”, a continuat medic orelist din orașul german Sinsheim, care conduce o campanie din ce în ce mai acerbă împotriva măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și vorbește despre fasciștii din guvern. Bodo Schiffmann declară că a primit știrea morții celui de-al doilea copil „de la un coleg”. Schiffmann nu dă niciun alt detaliu, în schimb pronunță doar atât: „Acum avem doi copii morți, câți vor trebui să mai fie?”

Când îl menționează pe primul copil Schiffmann se referă la o tânără de 13 ani, din landul german Renania-Palatinat, care s-a prăbușit într-un autobuz școlar la începutul lunii septembrie și a murit la scurt timp în spital. Zvonurile conform cărora masca ar fi fost de vină pentru moartea ei s-au răspândit rapid. „Prima victimă a măștii?”, a scris pe Facebook politicianul Birgit Malsack-Winkemann (AfD – partidul Alternativă pentru Germania) și a cerut: „Opriți nebunia”. O autopsie ar trebui să clarifice ce s-a întâmplat cu adevărat, dar rezultatele se lasă așteptate. La data de 11 septembrie, procurorul public din Karlsruhe a anunțat că autopsia nu poate determina în mod clar cauza decesului, astfel încât vor fi efectuate alte examinări. Această tergiversare alimentează zvonurile.

Cu toate acestea, medicii consideră că îngrijorările sunt nefondate. „Este extrem de puțin probabil ca o persoană să dezvolte simptome care pun viața în pericol doar pentru că poartă o mască”, subliniază Michael Pfeifer, președintele Societății Germane de Pneumologie. „În stadiului actual al cunoștințelor, purtarea măștilor este inofensivă”.

Klaus-Dieter Zastrow, șeful Institutului de igienă Berlin Search Care, este și el de acord: „Nu trebuie să vă fie frică de lipsa de oxigen determinată de purtarea măștilor, decât dacă vă confecționați o mască etanșă și o legați strâns după cap”. Zastrow a avut parte de un asemenea caz, pentru că „un bărbat a folosit plasticul ca strat de mijloc al măștii, și bineînțeles că în acest fel nu mai poți respira adecvat”. Medicul igienist subliniază că medicii din întreaga lume poartă măști ore în șir atunci când se află în jurul mesei de operație, de exemplu. „Medicii nu cunosc nicio problemă de sănătate cauzată de acest factor, drept urmare nu s-a prăbușit niciunul dintre ei de la mască”, adaugă Zastrow.

Klaus-Dieter Zastrow s-a ocupat și de studierea gradului de contaminare cu germeni a măștilor. Pe stradă, angajații săi le-au cerut trecătorilor măștile purtate și le-au examinat. Nu au existat agenți patogeni îngrijorători în interiorul sau pe exteriorul măștilor. Oamenii de știință au descoperit în principal germeni normali ai pielii și unele bacterii din mediul înconjurător, cum ar fi cele care trăiesc pe legume. Pentru Zastrow este clar: „Masca nu reprezintă absolut niciun risc pentru sănătate”.

Cu toate acestea, se recomandă prudență în cazul unor grupuri speciale – de exemplu copiii foarte mici. „Copiii până la vârsta de trei ani nu ar trebui să poarte mască nesupravegheați”, recomandă Reinhard Berner, șef de al secției de Pediatrie a Spitalului Universitar din Dresda. De asemenea, niciun copil, indiferent de vârstă, nu ar trebui să doarmă cu mască, astfel încât să nu cumva să se sugrume din greșeală cu ea.

Măștile pot fi, de asemenea, dificil de purtat pentru adulții sau copiii cu probleme pulmonare sau cardiace. Cei care au deja o funcție pulmonară afectată respiră și mai greu cu mască. „Masca pune mai multă tensiune pe mușchii respiratori și poate duce mai repede la epuizare”, menționează pneumologul Michael Pfeifer. Prin urmare, acești pacienți trebuie să discute cu medicul lor despre purtarea măștii.

Cardiologii de la Spitalul Universitar din Leipzig au arătat cât de obositoare poate fi purtarea unei măști, punând oameni sănătoși să pedaleze cu și fără mască pe un ergometru de bicicletă. Performanța a fost „semnificativ redusă” atât de măști chirurgicale simple, cât și de măști mai dense tip FFP2, așa cum relatează Ulrich Laufs, șeful secției de Cardiologie din Leipzig. „Măștile afectează respirația, în special volumul și viteza aerului în timpul expirației”, detaliază Laufs. Acest fapt a redus gradul de forță maximă posibilă pe ergometru. În plus, sângele s-a accelerat mai repede odată cu efortul mai mare întreprins.

„Așadar, se pune întrebarea dacă persoanele care fac muncă fizică obositoare purtând mască ar trebui să ia mai multe pauze”, observă cardiologul Ulrich Laufs, dar tot el subliniază faptul că măștile nu reprezintă o amenințare și nu vrea să pună la îndoială necesitatea purtării lor. „Oricum ar fi, protecția gurii și a nasului este importantă pentru a preveni răspândirea coronavirusului.”

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea