Astfel, s-a ajuns la un acord şi cu privire la renunţarea „banilor de recompensă” – a anunţat premierul Viktor Orbán, într-un mesaj video postat pe pagina sa da Facebook, după întâlnirea reprezentanţilor guvernului şi ai MOK.

Subiectul discuţiilor a fost situaţia creată de pandemia de coronavirus. „Cu toţii vedem că pandemia este în creştere, iar până când nu vom avea un vaccin aşa va şi rămâne” – a afirmat premierul ungar, care a adăugat că după discuţiile purtate ieri, la Bruxelles, poate spune că în mod real nu se poate conta pe un vacin mai devreme de mijlocul anului viitor. Din acest motiv, în următoarele şapte-opt luni spitalele vor fi supuse unei presiuni uriaşe. Va fi nevoie de o muncă supraomenească a medicilor şi asistentelor „ca să putem vindeca toţi oamenii infectaţi şi pentru a le asigura tratamentul corespunzător” – a atras atenţia Viktor Orbán.

Premierul ungar a precizat: Camera Maghiară a Medicilor a dat de înţeles clar că, în condiţiile actualului nivel de salarizare, medicii nu pot realiza această muncă supraomenească, iar guvernul este de acord cu aceasta.

„Avem nevoie de solidaritate, acesta fiind momentul în care trebuie să realizăm o îmbunătăţire substanţială în ceea ce priveşte salariile medicilor” – a accentuat premierul Ungariei.

Viktor Orbán a anunţat că guvernul a aprobat grila de salarizare propusă de MOK, iar proiectul de lege în acest sens va fi înaintat luni Parlamentului Ungariei. Reprezentanţii guvernului şi ai MOK au mai convenit asupra renunţării la sistemul „banilor de recompesă”. „Între Guvernul Ungariei şi MOK există o bună colaborare şi prin solidarizare vom reuşi acest lucru – a declarat premierul Viktor Orbán