Ordinul medicilor din Franţa este îngrijorat de numărul mare de practicieni români a căror instruire pune „probleme de nivel”, în pofida echivalării diplomelor în Europa, a declarat marţi preşedintele său, Michel Legmann, în timpul unei conferinţe de presă, transmite AFP, citată de Mediafax.

Aproximativ 20 la sută dintre cei 5.000 de medici nou repertoriaţi în Franţa în 2008 sunt străini, iar practicienii români au reprezentat în acelaşi an aproape 40 la sută dintre străinii nou înscrişi, a precizat Ordinul medicilor.

Pe locul al doilea după belgieni

Dintre cei 9.000 de medici străini care profesează în Franţa, românii sunt pe locul al doilea (12 la sută), după belgieni (16 la sută) şi chiar înaintea germanilor.

Preşedintele consiliului naţional al Ordinului medicilor, Michel Legmann, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la calitatea instruirii acestor practicieni veniţi din Europa de Est, punând sub semnul întrebării sistemul european de echivalare a diplomelor, „bazat pe numărul anilor de studiu”.

Diplome false

„Va trebui, fără a pune obstacole Europei, să examinăm problema conţinutului, deoarece au fost probleme neplăcute”, a declarat el. Acesta a adăugat că au fost „probleme de nivel cu românii şi bulgarii” şi a precizat că ordinul a reperat un „anumit număr” de diplome false.

Românii au devenit o ţintă privilegiată a agenţiilor de recrutare a medicilor cu diplome europene, „pentru a acoperi aşa-zisa deşertificare medicală” din unele regiuni ale Franţei.

De zece ori mai mult în Franţa

„Un medic român câştigă 400 de euro: dacă vine aici, obţine de zece ori mai mult, iată explicaţia”, a spus Legmann, subliniind de asemenea „tradiţia de francofonie” în România.

„Ni s-a spus că medicii europeni şi extraeuropeni vor acoperi vidul din densitatea medicală, dar aceştia aleg sistemul salarial (în special în spitale) sau profesează în centrul oraşelor”, a precizat Legmann

Aproape 89 la sută dintre medicii români care lucrează în Franţa sunt salariaţi, potrivit Atlasului din 2009 al demografiei medicale, publicat marţi.

SURSA: Mediafax