"Mâncăm mult mai prost. Mâncăm alimente frumoase, frumos ambalate, dar mâncăm mult mai prost, mult mai nesănătos. E posibil să mâncăm şi mult mai mult. Lumea e foarte stresată, marea majoritate dintre noi (…) avem două-trei salarii ca să facem faţă acestei perioade. Dormim mai puţin, dormind mai puţin, mănânci în timpul nopţii, dormind puţin în timpul nopţii, apar tulburări hormonale extreme care cresc şi apetitul, care favorizează creşterea în greutate, sunt toate înlănţuite. În momentul în care ne vom linişti (…), ne vom putea regla raportul alimentelor", a spus prof. dr. Maria Moţa.

Aceasta recunoaşte că specialiştii în diabet şi nutriţie duc o luptă tot mai nedreaptă cu alimentele frumos ambalate, prezentate foarte atrăgător în reclame, dar care nu sunt tot timpul aşa de sănătoase cum credem noi.
România este pe locul trei în Europa în clasamentul supraponderalilor, arată datele oferite de Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon.

"În primul rând trebuie educată populaţia. (…) E o muncă îngrozitor de grea, (…) nu ne putem lupta cu industria alimentară, e normal să aibă interese, (…) nu ne putem lupta nici cu marile fabrici de tutun. Cum te lupţi cu acele reclame superbe prin care televiziunile îşi asigură şi ele supravieţuirea în mare parte? Noi nu putem face altceva, noi, ca medici, putem numai să educăm populaţia, să educăm copiii, (…) să educăm mama gravidă", a spus dr. Maria Moţa.

Singurele apariţii televizate care sunt benefice în prevenirea obezităţii şi a diabetului sunt ştirile negative cu statisticile îngrijorătoare despre diabet, care îi fac pe români să meargă să-şi facă analizele de frica acestei boli cumplite.

Peste un an, în mai 2014, se vor da publicităţii concluziile primului studiu complet, Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi – PREDATORR, care se desfăşoară, anul acesta, în România. Studiul este iniţiat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Nefrologie.