Nanoparticulele, testate pe șoareci, în cadrul unor cercetări evaluat inter-pares, se îndreaptă direct către celulele care sunt inflamate și fie le „fac să tacă”, fie editează gena care provoacă inflamația, potrivit TimesofIsrael.

Medicament revoluţionar descoperit în Israel

„În loc de tratamentele actuale pentru inflamație, care sunt resimțite în tot corpul, le trimitem pe ale noastre cu un GPS propriu, care le duce exact la celulele potrivite din corp”, a explicat prof. Dan Peer de la Universitatea din Tel Aviv.

Peer a testat medicamentul injectat pe șoareci, a observat că este la fel de eficient precum tratamentele familiare cu anticorpi și scris despre descoperirea sa în Nature Nanotechnology.

Tehnologia folosită pentru acest medicament

Tehnologia folosește Acid Ribonucleic sau ARN, o zonă majoră de dezvoltare în cercetările științifice de astăzi. Companiile farmaceutice investesc tot mai mult în dezvoltarea terapeutică și în vaccinuri cu ARN, după succesul vaccinurilor anti Covid-19 pe bază de ARN mesager.

„Sistemul nostru este atât de precis încât este asemănător cu un GPS care te duce nu doar pe strada potrivită, ci în camera potrivită din apartamentul potrivit, din clădirea potrivită”, a subliniat Peer.

Doctorul Peer, ale cărui inovații includ tehnologia ARN licențiată de BioNTech, partenerul Pfizer în dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului, speră să înceapă studiile pe oameni în cel mult doi ani.

Aceasta este o cercetare care ar putea deschide calea pentru ca tratamentul inflamațiilor să treacă de la anticorpi la terapii cu ARN, atent direcționate și extrem de eficiente, consideră expertul.

Injecția trimite medicamente pe bază de ARN, în nanoparticule speciale, către receptorii de pe celulele în care există inflamație, iar medicamentele „reduc la tăcere” sau chiar modifică gena care provoacă inflamația. Cu alte cuvinte, livrăm medicamentul exclusiv celulelor care sunt relevante în prezent pentru boală, a precizat Peer.