Potrivit unui studiu recent, ingredientul activ din medicamentele pentru arsuri la stomac poate ajuta la tratarea persoanelor infectate cu COVID-19.

Studiu realizat pe mai bine de 22.000 de pacienți

Publicat în Signal Transduction & Targeted Therapy, studiul a analizat 22.560 de pacienți cu COVID-19 care luau așa-numiții antagoniști ai receptorilor H2, potrivit Verywellhealth.com.

Acest tip de medicament este utilizat pentru tratarea arsurilor la stomac și mai multe mărci se pot lua fără prescripție medicală. Cercetătorii au analizat, de asemenea, dacă pacienții luau alte medicamente comune în afară de famotidină, cum ar fi cetirizina (Zyrtec), loratadina (Claritin) și aspirina.

Famotidina combinată cu aspirina ar putea reduce riscul de deces cu 32,5%

După analiza datelor, au descoperit că famotidina pare să reducă riscul de deces pentru 1.379 de pacienți care erau în stare destul de gravă. Studiul a mai arătat că o combinare a famotidinei cu aspirina poate reduce riscul de deces cu 32,5%.

Deși concluziile studiului sugerează că famotidina este promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra că poate fi un tratament sigur și eficient pentru pacienții cu COVID.
Un studiu din 2020 arăta că famotidina este asociată cu rezultate îmbunătățite ale pacienților cu COVID-19 nespitalizați.

Cu toate acestea, un alt studiu a constatat contrariul, arătând că famotidina a fost asociată cu un risc mai mare de COVID-19 sever.

Sursă foto: Dreamstime