Gigantul american a decis să adopte un nou model de afaceri în Asia, regiune în care concurenţa în rândul marilor lanţuri de restaurante s-a intensificat, prin găsirea unor parteneri care să deţină restaurantele în sistem de franciză. Mai mulţi alţi operatori globali de restaurante au făcut trecerea la modelul de franciză iar McDonald's şi-a fixat obiectivul pe termen lung de a deveni o companie în care sistemul de franciză să ajungă la 95%.

Potrivit surselor, McDonald's a angajat banca americană Morgan Stanley să se ocupe de vânzarea restaurantelor sale din China, Hong Kong şi Coreea de Sud, urmând ca procesul oficial să demareze în aproximativ o lună. Până atunci, McDonald's şi consilierul vor alcătui o listă a posibililor parteneri pe care îi vor contacta pentru a participa la procedura de licitaţie. Partenerii care vor fi selectaţi vor deţine o participaţie majoritară la restaurantele de pe fiecare piaţă şi vor fi responsabili pentru viitoarele cheltuieli de capital. În schimb, McDonald's va primi o plată unică şi redevenţe care în mod normal variază între 3 şi 5% din cifra anuală de afaceri.

McDonald's nu oferă cifre detaliate privind veniturile înregistrate în fiecare ţară în parte. Pe piaţa din China, McDonald's este al doilea lanţ de restaurante fast food după Yum! Foods care operează lanţurile de resturante Taco Bell, KFC şi Pizza Hut.

Pe lângă sumele rezultate de pe urma vânzării restaurantelor, operaţiunea va permite McDonald's să-şi reducă cheltuielile de capital, care anul trecut s-au ridicat la 2,6 miliarde de dolari. De asemenea, McDonald vrea să vândă şi o participaţie importantă la divizia sa din Japonia, dar deşi o serie de firme precum Bain Capital, Permira şi MBK au depus oferte deocamdată nu este clar dacă se va ajunge la un acord. McDonald's deţine o participaţie de 49,99% la divizia sa japoneză McDonald's Holdings şi intenţionează să-şi reducă participaţia la aproximativ 20%.

În România, McDonald's este lider al pieţei restaurantelor, cu 67 de restaurante în 21 de oraşe. Până în prezent, McDonald's a investit peste 700 de milioane de lei în România, are 4.000 de angajaţi şi primeşte zilnic peste 180.000 clienţi.