'McDonald's a prezentat o cerere de derogare de la reglementările UNESCO pentru un restaurant pe care intenţionează să-l deschidă în centrul oraşului Florenţa', a informat luni primarul adjunct, Giovanni Bettarini.

Opoziţia a denunţat imediat acest proiect contrar identităţii oraşului şi a somat primăria să nu se abată de la angajamentele asumate. În ianuarie, municipalitatea a aprobat măsuri pentru 'protejarea patrimoniului centrului istoric' care interzice, printre altele, instalarea de localuri fast-food în partea istorică a capitalei toscane.

Măsurile interzic noilor localuri să utilizeze produse preambalate şi congelate, astfel încât să încurajeze produsele locale. Aceste măsuri ar fi suficiente pentru a justifica interdicţia deschiderii unui Mc Donald's în piaţa catedralei Duomo, însă potrivit primarului adjunct Bettarini, concernul american a prezentat un proiect care promite să se adapteze exigenţelor oraşului cu un restaurant pe măsură, unic în lume.

'Localul nu va avea caracteristicile unui fast-food ci ale unui restaurant cu servire la masă, însoţit de elemente suplimentare de punere în valoare a ofertei prin intermediul unui spaţiu cultural, o bibliotecă şi puncte de informare pentru cetăţeni', a explicat Bettarini.

Internauţii au creat marţi pagina de Facebook 'No al Mc Donald's in piazza Duomo', unde vor fi publicate imagini ale patrimoniului florentin, precum statuia David al lui Michelangelo, având burtă.

O petiţie a fost lansată miercuri, care a strâns 10.000 de semnături în 24 de ore. În 1989, Mc Donald's a încercat fără succes să deschidă un restaurant în acelaşi loc.AGERPRES