Analiştii băncii de investiţii Morgan Stanley, citați de CNBC, au arătat că acţiunile europene ar putea creşte cu 10% datorită măsurilor de stimulare din Uniunea Europeană. În context, trebuie amintit că în weekendul trecut, la summitul european, statele membre au decis să atragă de pe pieţele financiare până la 750 de miliarde de euro, un acord fără precedent în UE. Acordul trebuie să fie adoptat şi de către Parlamentul European, şi care deschide calea împrumuturilor comune.

Potrivit analizei Băncii de investiţii, citate de News.ro, această decizie ”schimbă jocul” pentru Europa, în tratarea actualei crize economice, dar elimină şi temeri vechi legate de dezintegrare. ”Considerăm că există condiţiile pentru o performanţă a acţiunilor europene cu 10% peste cea a restului acţiunilor la nivel global, în frunte cu indicii din statele periferice (o performanţă superioară cu 15%)”, au notat analiştii Morgan Stanley în notă. Indicele european STOXX 600 a scăzut cu circa 11% de la începutul cestui an. În schimb, indicele S&P 500 a scăzut cu doar 1% de la începutul acestui an.

”Uniunea Europenă ar putea fi birocratică şi este de aşteptat, dar cred că fondul de redresare european este o schimbare dramatică, este fără precedent în privinţa formării sale”, a afirmat luni Chris Dyer, director pentru titluri globale la firma Eaton Vance, la emisiunea Squawk Box Europe a CNBC. El este de părere că acţiunile europene vor avea performanţe superioare celor din Statele Unite.

”Ce vedem acum în Europa este o coeziune mai mare…în timp ce în statele Unite vor veni mai multe incertitudini legate de politici”, a spus analistul. În plus, Statele Unite încă au probleme cu primul val al epidemiei de coronavirus şi sunt ţara cu cel mai mare număr de infectări din lume.

De altfel, unii analişti au avertizat că actualul sezon al raportărilor financiare va arăta probabil cât de dificilă va fi actuala perioadă pentru companii, ceea ce le-ar putea afecta preţurile acţiunilor.