Preşedintele francez Emanuel Macron a făcut vineri apel la calm, în timp ce autorităţile sunt pregătite să pună în circulaţie vehicule blindate şi mii de forţe de securitate pentru un posibil al cincilea weekend consecutiv de proteste violente pe străzile din Paris, relatează Associated Press.

“Țara noastră are nevoie de calm. Este nevoie de ordine. Trebuie să funcționeze normal din nou “, a declarat Macron la Bruxelles, unde a participat la un summit al Uniunii Europene.

Mişcarea “vestele galbene”, care şi-a început demonstraţiile pe 17 noiembrie, iniţial pentru a protesta împotriva creşterii taxelor la combustibili, s-a transformat curând într-o expresie de furie cu privire la costul ridicat al nivelului de trai în Franţa şi în sensul că guvernul lui Macron este detaşat de greutăţile de zi cu zi ale cetăţenilor.

Macron a recunoscut într-un discurs la începutul acestei săptămâni că este parțial responsabil pentru mânia manifestată de protestatarii “vestelor galbene”, mișcare a cărei numele provine de la vesta reflectorizantă pe care trebuie să o poarte toți șoferii francezi. El a anunțat măsuri menite să îmbunătățească puterea de cumpărare a oamenilor. Dar până acum a refuzat să reinstituie un impozit pe avere care a fost ridicat pentru a impulsiona investițiile în Franța.”Nu cred că democrația noastră poate accepta să funcționeze cu un dialog care se desfășoară numai cu ocuparea domeniului public, numai prin elemente de violență”, a spus Macron. El a insistat că a ascultat preocupările protestatarilor și şi-a apărat promisiunile de a grăbi scutirea de taxe. El a ignorat cererile de demisie, care se află acum printre diferitele cerințe ale protestatarilor.

Şeful poliției din Paris, Michel Delpuech, a declarat pentru postul de radio RTL că serviciile de securitate intenționează să distribuie circa 8 000 de ofițeri și 14 vehicule blindate în capitală, același număr ca și weekend-ul trecut. De la începutul protestelor, șase persoane au murit în incidentele provocate de proteste și au fost rănite 1,407 persoane, dintre care 46 în stare gravă, potrivit datelor guvernamentale. Pentru cel de-al doilea weekend la rând, mai multe meciuri de fotbal din liga franceză au fost amânate la cererea autorităților. Unele sindicate cer acum greve în toată țara.