Poliţia a fost în alertă în noaptea de miercuri spre joi, când camioane pline cu bani ar fi ajuns la banca centrală.

De asemenea, forţele de ordine şi sute de angajaţi ai firmei private de securitate G4S păzesc unităţile bancare din ţară şi ajută la transportul banilor.

Demonstranţii au ieşit din nou în stradă miercuri pentru a protesta împotriva planului de salvare şi a controalelor stricte asupra capitalului.

Ministerul cipriot de finanţe a dat publicităţii miercuri seară un decret ce limitează drastic mişcările de capital pentru a evita scurgerile de bani după redeschiderea băncilor, anunţată pentru joi la 10.00 GMT, a precizat agenţia CNA, citată de France Presse.

Retragerile în numerar de la ghişee şi bancomate sunt limitate la 300 de euro de persoană şi pe zi. Plăţile şi viramentele către străinătate sunt limitate la 5.000 de euro pe lună, de persoană sau de bancă, iar turiştii care părăsesc insula vor avea dreptul să deţină asupra lor maximum 1.000 de euro.

Decretul interzice încasarea cecurilor în numerar, aşa cum procedează în mod obişnuit mulţi ciprioţi. Clienţii băncilor vor putea depune sume doar în conturile proprii.

Plăţile de peste 200.000 de euro necesită aprobarea unei comisii speciale, numai Guvernul cipriot şi Banca Centrală fiind excluse de la această interdicţie.

Cipru este prima ţară din zona euro care impune controale asupra capitalului.

SURSA: Agerpres