Ziarul irlandez Irish Independent face o trecere în revistă, în ediţia de marţi, a măsurilor adoptate de aceste ţări și evidențiază reducerile salariale, îngheţarea salariilor din sectorul public şi creşterea fiscalităţii la veniturile mari.

În România, guvernul a propus reduceri salariale cu 25% şi scăderea pensiilor cu 15%, în iulie, cu scopul de a reduce deficitul bugetar al ţării.

Economia României a scăzut cu peste 7 procente în 2009 şi a avut nevoie de un împrumut de salvare de la FMI, pentru a putea plăti factura salarială. Ţara trebuie să pună în aplicare noi măsuri de austeritate pentru a se califica pentru următoarea tranşă din împrumutul FMI de 20 de miliarde de euro.

În Grecia, guvernul a promis să facă reduceri drastice de cheltuieli şi să crească veniturile fiscale, în schimbul unui împrumut de salvare de 110 miliarde de euro din partea Uniunii Europene şi a FMI.

Executivul a inceput să se bazeze pe banii din împrumutul de salvare, deoarece o scădere puternică a ratingului datoriei sale a determinat o creştere a costurilor îndatorării sale.

Conform planului, bugetul va fi redus cu 30 de miliarde de euro pe o perioadă totală de trei ani.

În Portugalia, guvernul socialist a anunţat o serie de măsuri de austeritate care vizează reducerea deficitului la 7,3 procente în acest an şi 4,6 procente în 2011.

Salariaţii de top din sectorul public, printre care şi politicieni, vor asista la o reducere cu 5 procente a salariului. TVA-ul va creşte cu 1 procent şi vor exista creşteri de taxe pe venit pentru cei care câştigă mai mult de 150.000 de euro. Până în 2013, se vor confrunta cu o rată de impozitare de 45 procente.

În Italia, guvernul a aprobat măsuri de austeritate în valoare de 24 de miliarde de euro pentru perioada 2011-2012. Reducerile se cifrează la 1,6 procente din PIB-ul italian.

În următorii trei ani, va exista o îngheţare a salariilor din sectorul public şi reducerea angajărilor în acest sector, preconizându-se înlocuirea unui singur angajat la fiecare cinci persoane care părăsesc locul de muncă. Pensiile din sectorul public şi cheltuielile administraţiilor locale sunt, de asemenea, vizate.

În Spania, guvernul spaniol a aprobat un buget de austeritate pentru 2011, care include o creştere a impozitelor pentru cei bogaţi şi o reducere a cheltuielilor cu 8 procente.

Angajaţii guvernamentali se confruntă cu o reducere a salariilor de 5 procente, începând din luna iunie. Totodată, salariile vor fi îngheţate în 2011, iar o creştere a impozitării cu 1 procent va fi aplicată la venitul personal care depăşeşte 120.000 de euro.