În favoarea proiectului de lege asupra ‘Runet’, segmentul rusesc al reţelei globale, a fost adoptat cu 307 voturi pentru şi 68 împotrivă, potrivit website-ului Dumei, potrivit EFE şi media ruse.

Acțiunea nu a fost privită cu ochi buni, existând numeraose voci care au susținut că există pericolul ca accesul la Internet să fie restricţionat după modelul Chinei. Oricând se poate face referite la termenul de “ameninţare”, care are o interpretare foarte largă, informează agerpres.ro.

Senatorul Andrei Klişas, unul dintre autorii proiectului, a explicat că nu este posibil de stabilit o listă exhaustivă cu ameninţări care ar putea duce la deconectarea Rusiei de la reţeaua globală de internet. Guvernul va determina tipurile de ameninţări la adresa stabilităţii, securităţii şi integrităţii de funcţionare a Runetului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat marţi că Kremlinul nu are intenţia de a restrânge libertăţile internauţilor ruşi prin această lege. La rândul său, preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din Dumă, Leonid Levin, a declarat că “din punctul de vedere al unui utilizator comun, intrarea în vigoare a acestei legi nu va afecta utilizarea internetului”.

Iniţiativa a fost prezentată o infrastructură independentă care să asigure buna funcţionare a internetului în Rusia în caz de ameninţări sau de criză. În cazul unei posibile ameninţări, operatorii de telecomunicaţii vor fi obligaţi să garanteze “gestionarea centralizată a traficului’” adică să cedeze controlul către stat.