Parlamentarii au inițiat o propunere legislativă potrivi căreia fiecare român va beneficia de un set gratuit de 30 de măști de protecție până la data de 15 mai 2020 după ce Klaus Iohannis a anunțat că oamenii vor fi nevoiți să poarte mască de protecție după terminarea stării de urgență, care este valabilă până la data de 14 mai 2020. Potrivit propunerii, autoritățile publice locale vor fi responsabile ca măștile să ajungă la fiecare persoană.

Imposibilitatea de a cumpăra măști

Conform motivelor oferite, mulți oameni se află în imposibilitatea de a obține măști suficiente, din cauza pierderii locului de muncă.

Cei care susțin propunerea legislativă au precizat că o astfel de inițiativă există deja în Italia, în regiunea Toscana. Acolo fiecare cetățean primește lunar un set de 30 de măști. Trebuie menționat că președintele regiunii interzice specularea în privința prețurilor măștilor distribuite gratuit.

Anunțul lui Ponta

„Mâine, depunem proiect de lege, îl și aprobăm rapid, ca Guvernul României să achiziționeze măști și să le distribuie oamenilor. Oamenii nu au bani ca să cumpere măști, nu au de unde. E o discriminare și un abuz. Nu poți să le spui românilor: ”nu aveți voie să ieșiți din casă fără mască”, dar nu se găsesc măști sau sunt foarte scumpe, ca la farmacia de la Huși a ministrului Sănătății. Statul român, prin UNIFARM, trebuie să cumpere măști direct de la producători, din China sau România, și să le distribuie, abia apoi să dea amenzi celor care nu poartă mască. Altfel, se va ajunge la speculă și la prețuri uriașe”, a spus Victor Ponta la România TV.