Măști anti-COVID la salonul dedicat noilor tehnologii. Sunt un instrument fantastic

Consumer Electronics Show 2022 se va deschide pentru publicul larg în cursul zilei de miercuri. Chiar dacă salonul dedicat noilor tehnologii va avea mai puțini expozanți decât în anii trecuți, dispozitivele electronice și autonome prezentate au făcut deliciul celor prezenți în statul american. Amintim că numărul scăzut de participanți este pus pe seama răspândirii variantei Omicron – mai multe companii și-au anulat deplasările în Las Vegas, scrie France Presse.

Printre dispozitivele prezentate la Consumer Electronics Show 2022 se numără și o mască sanitară care protejează împotriva poluării, bacteriilor și virusurilor. Start-up-ul france Airxom promite că prototipul de mască sanitară protejează și împotriva coronavirusului.

Masca sanitară are o carcasă din plastic alb, care acoperă gura și nasul, fiind conectată la o cutie care poate fi agățată de curea. Masca are un filtru activ, capabil să distrugă particulele fine şi compuşii organici volatili, adică agenţii patogeni sau poluanţi.

„Este un instrument fantastic de luptă împotriva COVID-19, pentru că datorită acestei măşti nu veţi mai avea nevoie să faceţi a patra doză de vaccin, a cincea sau a şasea, în funcţie de toate variantele virusului şi de toate virusurile noi care vor apărea în viitor”, a declarat Franck Glaizal, cofondator al companiei Airxom.

Trong Dai Nguyen a adăugat că ”măștile clasice nu sunt etanşe 100%, aerul trece prin părţile laterale. Masca noastră este complet etanşă şi foarte confortabilă”.

Cu toate că momentan te poți auzi cu greu în timp ce vorbești și porți masca respectivă, inginerul Trong Dai Nguyen spune că se lucrează la acest aspect. În plus, el spune că modelul actual ar urma să fie comercializat în primăvara aceasta, la un preț de ”aproximativ 300 de dolari”.

„Dacă ne schimbăm măştile sanitare la fiecare patru ore, după trei ani ajungem la un cost mai mare decât cel al măştii noastre”, a subliniat Trong Dai Nguyen.

Tot la capitolul coronavirus, Eric Fouchard a venit cu un mini-sistem de ventilație, care se plasează sub masca anti-COVID. El spune că i-a venit această idee din cauză că s-a săturat să se sufoce în timp ce poartă masca de protecție.

Denumit Aeronest, micro-ventilatorul creat de start-up-ul NewPadMaker îşi menţine poziţia cu ajutorul unui magnet dublu şi este alimentat cu o baterie minusculă, ataşată de un cordon care trece peste ceafa utilizatorului.

„Când luaţi avionul sau trenul, asta vă permite să respiraţi normal”, a declarat antreprenorul, care a adăugat că „poate fi util şi atunci când lucraţi şi nu vreţi ca aburul să se formeze pe ochelarii voştri”.

El mai spune că viteza dispozitivului poate fi ajustată în funcție de nevoi.

Companionul care poate aduce o mică alinare

De asemenea, la Consumer Electronics Show 2022 a fost prezentat și un robot de pluș care seamănă cu un animal de mici dimensiuni și care muşcă uşor degetul care se prezintă sub botul său. De asemenea, robotul poate avea și model de cățel.

Antreprenorul japonez care l-a creat, Shunsuke Aoki, spune că în țara sa există expresia ”amagami” care se traduce prin ”mușcătură ușoară” și care ”este o senzație foarte agreabilă de care vrem să profite lumea întreagă”.

Compania niponă a încercat să reproducă acel gest instinctiv al puilor de animale, în speranța că oamenii ar putea să găsească în el o mică alinare.

Shunsuke Aoki, de exemplu, spune că folosește robotul companion în timp ce îşi conduce automobilul. „Din cauza COVID-19, când oamenii îşi petrec întreaga zi în casă, este ceva foarte reconfortant”.

Tehnologiile asociate inteligenţei artificiale se vor întrece vineri într-o cursă inedită. Acestea vor înlocui volanul și omul la comenzile unor mașini de tipul celor din Formula 1.

„Sunt complet autonome. Software-ul este cel care conduce maşina”, a explicat Paul Mitchell, patronul de la Energy Systems Network, organizatorul cursei.

Sistemul informatic „preia informaţiile de la senzori şi ordonă automobilului să se întoarcă, să frâneze, să accelereze sau să depăşească”, a adăugat el.

Vehiculele se vor înfrunta două câte două pe circuitul din Las Vegas cu viteze care pot să ajungă la 260 de kilometri pe oră.

Ideea nu este doar aceea de a distra oamenii, ci şi de a testa şi de a perfecţiona aceste programe informatice, pentru a putea să le utilizăm în viitor pe autostrăzi.