Aproximativ 70 de automobile cu care au circulat preşedinţii Uniunii Sovietice şi ai Rusiei, din 1920 şi până în prezent au fost prezentate la expoziţia "Galeria Oltdimer", organizată la complexul expoziţional "Crocus Expo" din Moscova.

Astfel, vizitatorii au putut admira cele mai secrete autoturisme, utilizate de conducători ca Vladimir Ilici Lenin, Mihail Gorbaciov, Iosif Stalin, Boris Elţân şi Dmitrii Medvedev.

Alături de automobilele prezidenţiale, au fost prezentate şi maşinile de însoţire şi moticicletele speciale de escortă.

Printre rarităţi se numără un Rolls-Royce produs în 1921 cu care se deplasa Lenin şi trei automobile Packard produse înainte de Cel de-al Doilea Război Mondial, marca preferată de Stalin.

Cu autoturismul ZIL 41052 a circulat preşedintele URSS, Mihail Gorbaciov. În interiorul maşinii se află o capsulă antiglonţ, montată special la o uzina militară. Rezervolul ZIL-ului este protejat de explozii şi de incendii, iar carburantul nu este în formă lichidă.

Mercedes Benz S 600, maşina preferată de capii Rusiei

Primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţân, circula cu un Mercedes Benz. Limuzina a fost alungită cu o jumătate de metru şi întreaga suprafaţă este protejată anti-glonţ. Salonul a fost completat cu un frigider-bar şi cu terminale de comunicare.

De la Elţân încoace, Mercedes Benz este marca preferată de marii capi ai Rusiei.
Mercedes Benz S 600 Pullman este limuzina cu care circula Vladimir Putin, în timpul mandatului său.

Salonul a fost modificat după cerinţele speciale ale solicitantului. Sistemul de comunicare şi de protecţie ale automobilului rămân în continuare un mare secret pentru populaţie.

Se ştie doar că sistemul de protecţie al maşinii reuşeşte să-i apere pe cei aflaţi în interior de gloanţe şi de exploziile grenadelor. Chiar şi după ce este atacată, limuzina are capacitatea de a continua să circule.

Autoturismul preşedintelui actual al Rusiei, Dmitrii Medvedev, este cea mai nouă versiune a modelului Mercedes 600 Pullman, cu o lungime de 6 metri, dotat cu sisteme de comunicaţii şi echipamente multimedia. Sistemul de protecţie este ţinut secret de apropiaţii Kremlinului.
<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/1FpSciTBgsU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>