Studiul a fost realizat în 9 ţări din ECE din cele 14 în care Generali are reprezentanţe.
Volkswagen este cea mai asigurată maşină în România, Croaţia şi Polonia, în timp ce conducătorii auto sârbi rămân fideli mărcii naţionale tradiţionale, Zastava. La fel se întâmplă şi în cazul cehilor şi slovacilor – în aceste ţări sunt asigurate cele mai multe maşini ale producătorului ceh Skoda. Opel este pe primul loc în Bulgaria şi Ungaria.

Parcul auto asigurat îmbătrâneşte în ECE

Vechimea medie a maşinilor asigurate RCA de către companiile de asigurări din cadrul Generali PPF Holding se situează între 8 şi 16 ani. În majoritatea cazurilor, vechimea maşinilor asigurate în Slovenia este de până la opt ani, în timp ce bulgarii asigură maşini cu o vechime medie de 16 ani. De regulă, vechimea maşinilor cu asigurare RCA este de aproximativ 11 ani (Republica Cehă, Croaţia, Serbia şi Slovenia), în timp ce maşinile cu asigurare CASCO au aproximativ trei ani vechime. În schimb, în Polonia şi în Slovacia cele mai multe asigurări CASCO se încheie pentru maşini noi.

„Vechimea medie a maşinilor asigurate în Uniunea Europeană este de 8,2 ani, dar în Ungaria sau Republica Cehă, de exemplu, se apropie de 12 ani. Trendul asigurării maşinilor din ce în ce mai vechi este confirmat şi de către statisticile noastre”, declară Jiří Střelický, Directorul Centrului de competenţă în produse de asigurare din cadrul Generali PPF Holding.

38% din maşinile cu poliţe de răspundere civilă auto (RCA) încheiate de ambii asigurători GPH din Republica Cehă, Česká pojišťovna şi Generali pojišťovna, sunt marca Skoda, ponderea acestora ajungând la 42% în cazul asigurării CASCO. Skoda este marca preferată şi în Slovacia (22%) şi una dintre primele cinci în România (6%), Ungaria (5,18%) şi Slovenia (2,77%). În Serbia, marca naţională Zastava conduce (16,5%), în timp ce în România Volkswagen este pe primul loc (21%), iar marca locală Dacia ocupă locul al doilea, cu 19%. Opel este numărul unu în Bulgaria şi Ungaria.

Culorile cel mai des întâlnite la maşinile asigurate

Culorile cel mai des întâlnite la maşinile asigurate RCA şi CASCO sunt gri, roşu şi alb. Când vine vorba de culori, griul metalizat este pe primul loc în rândul conducătorilor auto maghiari (37%), încadrându-se practic în tendinţa europeană; 16% dintre sârbi au maşini albe, iar în Republica Cehă culoarea gri metalizat se află în topul preferinţelor, cu 12%. Roşul este pe locul al doilea în majoritatea ţărilor.

Românii şi cehii, codaşi la Casco

În cele mai multe ţări, asigurarea CASCO nu este o opţiune majoritară. În Croaţia şi în România doar 20% dintre conducătorii auto deţin şi o asigurare CASCO pe lângă poliţa RCA. Ponderea acestora nu este cu mult mai mare în Republica Cehă – aproximativ 25% –, pe când în Bulgaria ajunge la doar 5%, iar în Serbia la 3%. Slovenii se poziţionează la extrema cealaltă: aproape 50% dintre conducătorii auto au asigurare CASCO.

Mărcile Volkswagen au cele mai multe daune pe RCA

Marca auto cu cea mai mare acoperire RCA este Volkswagen, maşina cea mai asigurată în Polonia, România şi Croaţia. În acelaşi timp, marca auto cea mai asigurată este implicată şi în cele mai multe cazuri de daune. Volkswagen este pe primul loc în ceea ce priveşte daunele în toate ţările. Marca Ford este pe locul al doilea la daune.

Opel, campion pe daune la Casco

În cazul asigurării CASCO, cele mai multe daune implică marca Opel. Skoda se situează pe locul secund la daunele CASCO în Europa Centrală şi de Est şi pe aceeaşi poziţie în privinţa accidentelor declarate. Bulgaria şi Slovenia sunt singurele ţări în care Skoda nu se află printre primele cinci cele mai asigurate autovehicule.