În ziua de duminică, 23 iunie, sunt anunțate restricții pentru următoarele mașini. Acestea se aplică pe toate sectoarele de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi, în condițiile avertizărilor de caniculă, valabile pentru toată țara.

Au fost impuse mai multe restricții rutiere pentru următoarele mașini

Comisarul-șef de poliție Ramona Tudor de la Centrul Infotrafic a oferit mai multe explicații. Între orele 10:00 și 20:00, în condițiile avertizărilor de caniculă emise de ANM, va fi interzisă circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe toate sectoarele de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi din județele aflate sub atenționare cod portocaliu și cod roșu de caniculă.

Măsura este impusă pentru prevenirea degradărilor provocate de traficul greu și a deformărilor majore ireversibile, cu pierderea stabilității straturilor rutiere.

De asemenea, Ramona Tudor a oferit mai multe recomandări pentru șoferi:

  • să circule cu o viteză adaptată condițiilor meteo rutiere;
  • să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald;
  • să evite pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special cei cu probleme de sănătate.

Pentru deplasări pe distanțe mai lungi, le este recomandat să efectueze opriri dese

Pentru deplasări pe distanțe mai lungi, le este recomandat efectueze opriri dese, în spațiile de serviciu sau în parcările amenajate pentru odihnă și hidratare corespunzătoare. Astfel, șoferii vor preveni instalarea stării de oboseală, ce poate avea consecințe negative asupra vigilenței la volan.

„Traficul feroviar este oprit la această oră pe Magistrala 400, între stațiile Deda din județul Mureș și Toplița din județul Harghita. Se desfășoară acolo intervenția de degajare a a căii ferate de mai mulți copaci căzuți în gabarit, care au condus și la ruperea firului de contact. În schimb, nu sunt semnalate accidente rutiere care să determine restricții de circulație pe autostrăzi sau pe drumurile naționale. Vă reamintesc, în schimb, că între orele 10:00 și 20:00, în condițiile avertizărilor de caniculă emise de Administrația Națională de Meteorologie, va fi interzisă circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe toate sectoarele de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi din județele aflate sub atenționare cod portocaliu și cod roșu de caniculă. Măsura este impusă pentru prevenirea degradărilor provocate de traficul greu și a deformărilor majore ireversibile, cu pierderea stabilității straturilor rutiere. Conducătorilor auto le recomandăm să circule cu o viteză adaptată condițiilor meteo rutiere, să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, să evite pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate, iar pentru deplasări pe distanțe mai lungi să efectueze opriri dese, în spațiile de serviciu sau în parcările amenajate pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, asta pentru a preveni instalarea stării de oboseală, ce poate avea consecințe negative asupra vigilenței la volan”, a explicat Ramona Tudor.

canicula
SURSA FOTO: pixabay.com

Numărul județelor aflate sub avertizare cod roșu de caniculă devine tot mai mare

Numărul judeţelor aflate sub avertizare cod roşu de caniculă a crescut duminică, 23 iunie. Noile valori termice înregistrate de meteorologi arată că este afectată și Capitala.

De asemenea, meteorologii precizează că  valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice la începutul săptămânii viitoare.

Simultan, un cod galben de căldură şi disconfort termic ridicat este valabil duminică pentru Banat, sudul Transilvaniei şi centrul Moldovei. În zonele respective, valul de căldură se va menţine, dar va fi diminuat ca intensitate.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.