Utilizate ca „arma energetica” alaturi de gaze, exporturile de petrol ale Rusiei au scazut semnificativ.

Aceste date vin in completarea informatiilor referitoare la productia de petrol, care a scazut, de asemenea, pentru prima data in ultimul deceniu.

Astfel, potrivit Institutului Rus de Statistica – Rosstat, citat de agentia RIA Novosti, in perioada ianuarie-iunie a.c. exporturile de petrol ale Rusiei au scazut cu 5,2 procente comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 897 milioane de barili.

Trebuie precizat faptul ca incepand cu 1 august Rusia a majorat taxa de export pentru titei cu aproape 100 de dolari, respectiv 95,9 dolari pe „tona metrica”, ajungand astfel la 495,9 dolari pe tona metrica de petrol.

De asemenea, in prima jumatate a anului, productia de petrol s-a situat la 9,76 milioane barili pe zi, cu 1% mai putin comparativ cu perioada similara din 2007, conform Ministerului Energiei de la Moscova.

Evident, unii analisti sustin ca, de fapt, scaderea productiei de petrol  a fost „pusa la cale” in mod deliberat tocmai pentru a creste pretul. Aceste analize nu sunt lipsite de logica daca avem in vedere ca Rusia produce aproximativ a zecea parte din cantitatea de petrol la nivel mondial astfel ca are o mare influenta pe piata de profil, inclusiv asupra pretului.

Sursa: Russian News & Information Agency