Potrivit unui comunicat transmis, marți dimineața, de Poliția Brașov, poliţiştii din cadrul IPJ Brașov, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, fac 55 percheziţii domiciliare pe raza județelor Brașov, Ilfov, Călărași, Ialomița, Vâlcea precum și în municipiul București.

Motivul perchezițiilor

Din cercetări, a reieșit faptul că, în perioada ianuarie 2018 – decembrie 2019, mai multe persoane ar fi deținut sau ar deţine la domiciliile lor sau în alte locaţii cu destinaţie specială de depozitare, tutun, pe care ulterior l-ar fi comercializat către persoane din toată ţara, deși cunoșteau faptul că acesta provine din contrabandă.

Alături de polițiști din cadrul IPJ Brașov, la acțiuni participă și polițiști din județele unde au loc perchezițiile, precum și Direcţia Generală a Poliţiei municipiului Bucureşti, luptători din cadrul SIAS – IGPR, ai Serviciului de Acțiuni Speciale Bucureşti şi ai Serviciului de Acțiuni Speciale Braşov.

Contrabanda cu tutun este des întâlnită în România

În septembrie au avut loc opt percheziții domiciliare la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale de comisionariat vamal, precum și la domiciliile administratorilor societăților aflate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Constanța.

Acțiunea procurorilor DIICOT și a ofițerilor de poliție judiciară a vizat un grup de persoane, care în luna aprilie a anului 2019, au redirecționat și confirmat fictiv o operațiune de tranzit vamal ce viza un transport de țigări (2 containere) expediat dintr-un stat non-UE cu destinația Port Constanța.

Aceștia s-au folosit de numele de utilizator și parola alocate unui lucrător vamal pentru accesul la aplicația informatică privind tranzitul de mărfuri pe teritoriul Uniunii Europene. Țigările au intrat pe teritoriul Uniunii Europene și au fost comercializate ilicit, fără a fi plătite taxe vamale, accize și T.V.A. aferent.