În Europa mai ales, când vorbești despre Martini te gândești la băutura aceea dulce-amăruie pe care o savurezi înainte de masă cu două-trei cuburi de gheață și o felie de lămâie. Martini este Vermutul cu „V“ mare și notorietatea lui ca brand este pe măsura celor 200 de ani și mai bine de existență. Coincidența face însă ca pentru americani, în special, Martini să fie de fapt numele unuia dintre cele mai cunoscute cocktailuri create vreodată. De altfel, dacă vei căuta acest nume pe Google, vei descoperi această rețetă pe locul doi în topul rezultatelor. „Un cocktail făcut din gin și vermut, garnisit cu o măslină sau/și cu o felie de lămâie“. Și de aici o serie întreagă de istorii care se referă, toate, la Cocktailul cu „C“ mare, pentru care lumea a inventat și un pahar special, numit generic fie „pahar de cocktail“, fie „pahar pentru martini“.  Este „un clasic“, cum obișnuiesc să spună americanii, și în secolul trecut a fost girat de personaje devenite între timp iconice pentru cultura universală, precum Hemingway, Somerset Maugham, Noel Coward sau F. Scott Fitzgerald. Poeta Dorothy Parker a pus pasiunea ei pentru Martini în câteva versuri pline de spirit: „Îmi place să beau un martini/ Două cel mult/ După trei sunt sub masă/ După patru, sub gazdă!“. Iar despre Churchill se spunea, mai în glumă mai în serios, că obișnuia să-și prepare martiniul foarte sec, punând gin în pahar și aruncând doar o privire la sticla de vermut din capătul celălalt al camerei.
Știm cu toții licoarea aceea translucidă servită într-un pahar de coniac cu picior, foarte delicat, în care plutește invariabil o măslină. Și într-un flashback rapid prin amintiri, sigur vom regăsi măcar o imagine din filmele cu James Bond în care spionul nostru nu uită să menționeze de fiecare dată „Shaken, not stirred“ (amestecat în shaker, nu cu lingurița). Însă eroul cărților lui Ian Fleming preferă de fapt votca martini, un amănunt care este trecut deseori cu vederea. Iar rețeta pe care Fleming o pomenește în volumul „Casino Royale“ este de fapt cu gin și cu votcă: „trei măsuri de gin Gordon’s, una de votcă și o jumătate de măsură de Kina Lillet (un aperitiv franțuzesc)“.
Cum se prepară?
Întâlnirea dintre ingrediente în rețeta de Martini se produce într-o proporție care diferă după gust. Teoretic, amesteci o parte de vermut cu două de gin și cu multă gheață, însă unii preferă doar să ungă paharul cu vermut, iar alții preferă dry martini în locul vermutului obișnuit, mai dulceag. De asemenea, modul de preparare nu este întotdeauna același. Unii îl vor amestecat în pahar laolaltă cu cuburile de gheață, iar alții, după metoda consacrată de Bond, și-l doresc preparat în shaker și strecurat în paharul de cocktail.
Ceea ce contează cu adevărat este ca această băutură să fie foarte rece. Pentru asta trebuie să ții paharele o jumătate de oră în congelator. Dacă alegi metoda lui Bond, agită shakerul până simți că nu mai poți să-l ții în mână de rece ce este, apoi strecoară băutura în pahar și mai adaugă un strop de vermut ca să-i simţi savoarea la prima înghițitură. La final, ia o felie de lămâie pe care o îndoi până crapă puțin sau o măslină verde și lasă-le să cadă în pahar.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.