Mark Rutte ar putea fi noul secretar general al NATO

În prezent, Mark Rutte, actualul prim-ministru al Olandei, este favoritul pentru preluarea șefiei NATO, după ce se va încheia mandatul lui Jens Stoltenberg. Această ipoteză a apărut în presa internațională în ciuda surprizei cauzate de victoria extremei drepte în alegerile legislative din Olanda.

Potrivit unor diplomați NATO, Mark Rutte este „un bun negociator” și „un prim-ministru experimentat”. Cu 13 ani petrecuți în fruntea Executivului din Olanda, Mark Rutte beneficiază de un sprijin considerabil în cadrul NATO, inclusiv din partea SUA și a Franței.

Familiarizat cu reuniunile europene, Mark Rutte aduce ca atu abilitatea de a construi relații solide cu numeroși lideri, inclusiv cu fostul președinte american Donald Trump, în contextul în care eventuala sa revenire la șefia statului stârnește aprehensiuni în culisele sediului NATO.

Găsirea unui înlocuitor pentru Jens Stoltenberg devine o problemă stringentă, dată fiind dorința unor state membre NATO de a lua o decizie rapidă. Unul dintre criteriile propuse pentru selecția viitorului secretar general al NATO este dacă țara de origine atinge ținta de cel puțin 2% din PIB pentru bugetul apărării. De exemplu, ministrul de Externe din Letonia, Krisjanis Karins, care împărtășește și el dorința de a ocupa funcția de secretar general al NATO, a spus, marți, că viitorul lider al NATO ar trebui să provină dintr-o țară care îndeplinește obiectivul bugetar de minim 2% din PIB pentru apărare, așa cum o face și țara sa.

Krisjanis Karins
Krisjanis Karins (SURSA FOTO: Dreamstime)

Cu toate acestea, ambasadorul britanic pe lângă NATO, David Quarrey, îndeamnă la prudență.

„Este un proces care va dura ceva timp. Dacă vă amintiţi candidaţii precedenţi, veţi observa că sosesc adesea în ultimul moment. Deci, trebuie să aşteptăm şi să vedem”, a spus, la rândul său, un alt diplomat din NATO.

Noul secretar general al NATO ar putea fi o femeie

În prezent, câteva state membre NATO cred că a sosit momentul pentru ca o femeie să preia funcția de secretar general al NATO. Chiar Mark Rutte a recunoscut că ideea numirii unei femei în această funcție îi diminuează șansele.

„Sunt şanse mari, dat fiind sprijinul politic pentru asta, ca acest post să fie oferit unei femei europene, ceea ce la fel este foarte bine”, a spus recent Mark Rutte într-un interviu acordat postului de radio Den Haag FM.

Până acum, însă, singura femeie care și-a manifestat public interesul pentru această poziție este premierul Estoniei, Kaja Kallas. Opinia unanimă în acest sens nu a fost, încă, obținută.

Kaja Kallas
Kaja Kallas (SURSA FOTO: Dreamstime)