Marius Budăi a anunțat că noile pensii sunt avizate de forurile financiare europene

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a făcut un anunț deosebit de important pentru toți pensionarii, în contextul vizitei reprezentanților Fondului Monetar Internațional în România.

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional urmează să sosească la București la finalul lunii ianuarie pentru a efectua o analiză a evoluțiilor economice și financiare. În data de 29 ianuarie, delegația va avea primele întâlniri, iar pe 1 februarie, FMI va discuta cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, guvernatorul Mugur Isărescu și premierul Marcel Ciolacu. Economiștii de la Fondul Monetar vor examina atent starea economiei.

”Aceste misiuni ale Fondului Monetar Internațional în România și în oricare țară din lume nu sunt misiuni țintite, de data aceasta nu este o misiune țintită, este o misiune care are loc în fiecare an.

Fondul Monetar Internațional vine atât la Guvern cât și la Parlament. Eu însumi, când am avut onoarea să fiu ministru al Muncii, dar mai ales președinte al Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, am avut astfel de discuții cu reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional”, a spus fostul ministru.

Guvernul va fi obligat să ofere explicații experților de la FMI cu privire la modalitatea de a obține resursele care să acopere promisiunile făcute fermierilor, transportatorilor și medicilor.

FMI cere o politică predictibilă

FMI a recomandat introducerea unor noi taxe și eliminarea facilităților fiscale. Pentru a controla deficitul și a consolida economia românească. De asemenea, a propus reducerea pragului pentru microîntreprinderi la 60.000 de euro și reforma impozitului pe proprietate. Cu toate acestea, guvernul a ales să ignore aceste recomandări în contextul unui an electoral.

FMI a exprimat critici și față de taxa de 1% pe cifra de afaceri. Fondul susține că politica fiscală ar trebui să fie mai predictibilă. Instituția a prognozat că România va înregistra un deficit bugetar de 6% din PIB în acest an.

Marius Budăi a declarat că nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește noua lege a pensiilor. Chiar dacă experții FMI au exprimat îngrijorări cu privire la noua lege a pensiilor, care exercită presiune asupra bugetului de stat. Budăi a subliniat faptul că legea pensiilor a fost deja aprobată și discutată cu Comisia Europeană și Banca Mondială.

”Vreau să spun foarte clar și răspicat că situația este decisă. Discuțiile au fost purtate împreună cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială, tripartit Guvernul României reprezentat de Ministerul Muncii și în final toate discuțiile au fost încheiate. Legea este aprobată, sustenabilitatea legii este clar declarată și întărită de către experții Comisiei Europene și a Băncii Mondiale, de aici nu avem nicio problemă”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

„Noi suntem extrem de determinați să implementăm Legea Pensiilor”, a concluzionat Marius Budăi.