Cunoscutul consultant media american Mario Garcia susţine azi la Bucureşti o prezentare dedicată viitorului presei în contexul crizei economice şi a „tabletizării”, apariţia unor platforme e-reader sau tablet PC gen iPad, care provoacă la o regândire a structurării informaţiei şi a relaţiei ziarelor cu publicul. capital.ro va prezenta în timp real, după ora 14:00, cele mai importante idei ale dezbaterii organizate de Centrul Cultural American.

În ultima postare pe blogul său, Mario Garcia vorbeşte despre prezentarea sa de la Bucureşti – „Supravieţuirea în timpul iPad-ului şi după” -, analizează situaţia disperată a presei din ţara noastră în 2009 şi începutul lui 2010 şi oferă câteva sfaturi jurnaliştilor români.

Sfaturi lui Mario

1. Continuaţi să scrieţi poveşti relevante: la asta vă pricepeţi cel mai bine şi asta veţi face indiferent de platformă.

2. Faceţi-vă ziarele utile şi dorite: şi faceţi asta prin conţinutul pe care îl transmiteţi.

3. Revizuiţi felul în care livraţi conţinutul în ziarele voastre (şi online). Nu mai e nevoie ca ziarele de azi să aibă patru secţiuni şi, până la urmă, ar fi mai bine să aibă mai puţine pagini şi mai puţine cărţi ataşate ediţiilor de luni-vineri.

4. Conectaţi-vă cu cititorii voştri prin intermediul site-urilor de social networking gen Facebook sau Twitter. Fiţi parte a comunităţii. Fiţi cât de „locali” se poate.

5. Începeţi să gândiţi viitoare platforme şi să faceţi bani. Începeţi procesul de „tabletizare” (structurare a informaţiei pe platforme tip tablet PC, gen iPad – n.r.).

„Doctorul de ziare”

Mario Garcia, supranumit „doctorul de ziare”, a regândit design-ul a peste 450 de publicatii din întreaga lume, printre care „The Wall Street Journal”, „The Miami Herald”, „Die Zeit”, „Handelsblatt” şi „The Philadelphia Inquirer”. Garcia a fost inclus de revista „People” printre cele mai influente 100 de persoane de origine hispanică.

DETALII:
Urmăreşte după ora 14:00 cele mai interesante idei legate de viitorul presei desprinse în urma dezbaterii la care participă Mario Garcia.