Într-un discurs pronunţat cu ocazia Congresului bancar european de la Frankfurt, Draghi a explicat că BCE este din ce în ce mai încrezătoare că relansarea economică din zona euro va continua, însă politica monetară trebuie să rămână una relaxată din cauza creşterii modeste a salariilor. 

"Condiţiile de finanţare foarte favorabile pentru companii şi gospodării, care depind foarte mult de politica noastră monetară, rămân unul dintre motoarele cheie ale relansării", a subliniat Draghi, transmite Agerpres.

La finele lunii octombrie, BCE a decis să-şi prelungească programul de achiziţii de active până în luna septembrie 2018 şi dincolo de această dată dacă va fi nevoie. De asemenea, BCE a promis că va menţine dobânzile la actualul minim istoric mult timp după ce va pune capăt achiziţiilor de active. 

Vineri, Mario Draghi a subliniat că această promisiune de a continua achiziţiile de active este un element cheie care permite împingerea în viitor a anticipărilor referitoare la prima majorare a dobânzilor, ceea ce contribuie la menţinerea la un nivel redus a dobânzilor de pe piaţă. 

"Achiziţiile de active sunt importante şi pentru semnalele pe care le trimit cu privire la evoluţia viitoare a dobânzilor de politică, ceea ce numim efectul de semnal", a declarat Draghi. 

Din cauza dobânzilor negative la depozite pe care BCE le percepe, din 2014, de la băncile care îşi plasează lichidităţile la banca centrală, o politică care vizează stimularea băncilor să acorde credite, BCE este criticată de sectorul bancar nemulţumit şi de profiturile reduse şi majorarea normelor de capital. 

Cu toate acestea, Mario Draghi a subliniat că studiile BCE au găsit foarte puţine dovezi că politica sa monetară afectează băncile, adăugând că orice impact negativ viitor va fi compensat de efectele benefice pentru economie în ansamblu. De asemenea, preşedintele BCE a respins acuzaţiile, venite în special din Germania, potrivit cărora politica monetară ultra-relaxată a BCE alimentează o nouă bulă speculativă pe piaţa creditului, apreciind că relansarea economică este una care se întreţine singură.