Cea mai dramatică scădere se înregistra pe bursa din Milano, de 5%, potrivit MarketWatch, trasă în jos de trei mari bănci. Unicredit se scufunda cu 8,1%, Intesa Sanpaolo scădea cu 8%, iar Banco Popolare se deprecia cu 7,3%.
A doua cea mai mare cădere o suferea bursa din Paris, indicele CAC 40 pierzând 3,2%, sub presiunea scăderilor puternice din sectorul bancar. Societe Generale se deprecia cu 6,2%, BNP Paribas cobora cu 5,7%, iar Credit Agricole scădea cu 3,2%. Pierderi masive sufereau şi giganţii auro Renault şi Peugeot, de 5,8%, respectiv 5,1%.
Bursa din Madrid scădea cu 3%, până la cel mai mic nivel din martie 2009, pe fondul temerilor tot mai mari legate de situaţia bugetară a ţării.
Spania, butoiul cu pulbere?
„Este ceva nervozitate legată de faptul a ceea ce va urma în Spania. Avem nevoie să vedem implementarea măsurilor de austeritate, dar regiunile au atât de multă autonomie încât guvernului îi va fi foarte greu pentru a prelua controlul asupra chetuielilor regionale”, a declarat pentru Market Watch Victoria Cadman, economist la Investec Securities.
Şi bursa din Frankfurt se alinia căderilor din Europa Occidentală, pierzând 2,4%, afectată de deprecierile puternice ale Commerzbank (-5,7%) şi Deutsche Bank (-4,2%).
Bursa din Londra se deprecia cu 2,2%, trasă în jos tot de bănci: Barclays scădea cu 5,9%, RBS – cu 4,3%, Lloyd – cu 5%, iar HSBC – cu 3,2%.
Afectate au fost şi obligaţiunile Italiei şi Spaniei, pentru care randamentele au început să urce spre niveluri nemaiatinse de la injecţia de lichiditate din partea BCE, de 1 trilion de euro. Astfel, randamentul obligaţiunilor italiene pe 10 ani a crescut cu 31 puncte de bază, până la 5,67%,  în vreme ce randamentul pentru bondurile spaniole pe 10 ani a urcat cu 19 puncte, până aproape de 6%, mai exact până la 5,93%.
Surprinzător, prin contrast cu Occidentul, bursa din Atena era pe creştere, cu 3,2%. O evoluţie absolut remarcabilă o înregistra National Bank of Greece (care controlează Banca Românească), care câştiga peste 24%.