Operatorii logistici vor continua să influenţeze în mod activ cererea şi în acest an. O parte a acordurilor de outsourcing vor expira şi, astfel, unele companii ar putea opta pentru schimbarea operatorului logistic. În plus, pe măsură ce acordurile de închiriere expiră, vom asista la un interes crescut din partea proprietarilor pentru a-şi menţine actualii chiriaşi, consideră consultanţii Colliers.  În 2011 au fost livraţi pe piaţa bucureşteană doar 10.000 mp de spaţii industriale noi, în cadrul facilităţilor de tip build-to-suit. Majoritatea dezvoltatorilor importanţi prezenţi pe piaţă şi-au securizat deja suprafeţe de teren adiţionale pentru dezvoltări viitoare, motiv pentru care tranzacţiile cu terenuri pentru uz industrial vor fi limitate în perioada următoare.
Pe parcursul anului trecut, agenţii imobiliari au intermediat închirierea a 76.000 mp de spaţii industriale în Bucureşti, din care o treime este reprezentată de înnoiri şi renegocieri.
„Similar anilor precedenţi, cei mai mulţi chiriaşi au optat pentru locaţii de la periferia vestică a Bucureştiului. Jumătate din cererea înregistrată anul trecut a fost determinată de operatori logistici, o altă parte semnificativă fiind reprezentată de chiriaşi existenţi care şi-au relocat sau extins spaţiile industriale”, a declarat Viorel Opaiţ, director al departamentului industrial al Colliers International România, care deţine o cotă de 70% din piaţa de intermedieri industriale din Bucureşti.
Colliers a intermediat anul trecut un volum total de tranzacţii de închiriere ce depăşeşte 44.000 mp pe segmentul industrial de clasa A. Acest volum include reînnoirea acordului pentru cei 10.000 mp ocupaţi de IKEA în Bucharest West, care a reprezentat cea mai mare tranzacţie semnată în Bucureşti pe parcursul anului trecut. Tranzacţiile majore de închiriere intermediate de Colliers în Bucureşti au vizat Europolis Logistic Park, unde eMag a decis să închirieze o suprafaţă de circa 14.000 mp, în timp ce Gebrüder Weiss a închiriat peste 11.000 mp. Tranzacţii majore s-au semnat şi în Mega Distribution Park, pentru care au optat companii ca Genesys, 3M şi Extrans. O altă tranzacţie importantă de închiriere, semnată în ultimul trimestru al anului 2011, vizează spaţiul de 4.000 mp preluat de Havi Logistics în Chitila Logistics Park.