Dintre toate plecările din ţara noastră, cea mai neaşteptată a fost cea a finlandezilor de la Nokia. Producătorul de telefoane a plecat în anul 2011 de la Jucu, judeţul Cluj, moment în care era al doilea exportator al ţării, după Dacia.  Nokia avea 2.200 de angajaţi. Un an mai târziu, Nokia pierdea şi suprematia pe care o deţinea de 14 ani ca producătorul cu cele mai multe telefoane vândute la nivel mondial. De când a vândut divizia de telefonie mobilă către Microsoft, Nokia se ocupă cu software şi servicii pentru infrastructura reţelelor de telefonie mobilă.

Alte plecări au fost lanţul de magazine Interex, care a închis în 2012 cele zece supermarketuri din România, retailerul de îmbrăcăminte Kiabi – care a închis cele şase magazine tot în 2012, producătorul de lactate Tnuva (2012), dar şi Burger King (2012) sau Dunkin Donuts. De asemenea cele 15 magazine Brico Store au fost preluate de britanicii de la Kingfisher, iar cele 15 magazine BauMax au fost vândute către Leroy Merlin. Omul de afaceri turc Omer Susli a preluat operaţiunile Praktiker.

Producătorul de băuturi răcoritoare Coca-Cola HBC a închis fabrica din Iaşi (2009) şi a transferat capacitatea de producţie în Republica Moldova, iar Kraft Foods a transferat producţia ciocolatei Poiana în Bulgaria la începutul lui 2009.