Potrivit lui Marian Vanghelie, șicanele procurorilor ar fi avut loc timpul audierii sale din dosarul lui Titus Corlățean, scrie mediafax.ro.

Luni, procurorii DNA au clasat dosarul penal în care anchetau împiedicarea românilor din diaspora să voteze la alegerile prezidențiale din 2014, în care era vizat Titus Corlățean, la acea dată ministru de externe. Senatul nu a dat aviz începerii urmăririi penale, iar cauza a fost clasată.

Declaraţia lui Marian Vanghelie a fost făcută miercuri, la Tribunalul Bucureşti, unde au continuat audierile de martori în dosarul de corupţie al fostului edil al Sectorului 5 al Capitalei, în care fostul primar este acuzat că a primit foloase necuvenite de 30 de milioane de euro.

În faţa instanţei a fost chemat Ion Popescu, cel care în anul 2003 a înfiinţat firma Callex, una dintre societăţile despre care procurorii spun că era „abonată” la contracte cu Primăria lui Vanghelie.

Însă atât magistraţii cât şi avocaţii au constatat că declaraţia de la urmărirea penală a lui Ion Popescu nu este aceeaşi cu depoziţia din sala de judecată, astfel că martorul a fost întrebat dacă şi-o menţine.

„Cu privire la declaraţia de la DNA arăt că nu am fost constrâns, dar era o presiune, aşa, acolo….Spre sfârşitul declaraţiei s-a mai rupt şi scaunul şi am dat cu capul de perete, de calorifer, de era să mă ia cu Salvarea de acolo”, a declarat Ion Popescu.
În momentul în care detaliia toate legăturile între grupul de firme Callex, eşecul preluării societăţilor care administrau hotelurile Trocadero şi Sinaia, Ion Popescu a declarat că la urmărirea penală anchetatorii nu au consemnat exact spusele sale.

Moment în care Vanghelie a intervenit: Aţi avut o discuţie cu dânşii (n.r. – cu anchetatorii), vă spuneau nişte lucruri apoi dânşii consemnau? Că mie aşa mi s-a întâmplat!”.

 

„Practica era aşa: eu purtam o discuţie liberă cu poliţistul respectiv, acesta îşi nota anumite aspecte într-un carneţel, mai venea cineva în birou şi mai întreba nişte chestiuni, apoi alt poliţist dicta dactilografei ce să scrie. (…)” a declarat martorul.

„După ce dânsul vorbea şi apoi aculta ce se consemnează, mai vorbeau şi alţii în spate – că e groasă!, că ăsta nu mai scapă! – că mie aşa mi s-a întâmplat în cazul Titus Corlăţean!”, a insistat Vanghelie.

Întrebat despre amosfera tensionată, Ion Popescu a declarat: „A existat o situaie în care unul, mai tinerel, a creat o constrângere, aşa, dar atunci am căzut cu scaunul”.