Distrugătorul Daring trebuie să se alăture celorlale nave militare britanice din regiune, a anunţat ieri Ministerul Apărării. "Forţele navale regale au o prezenţă continuă" în Golf de "mulţi ani, mai ales patrula Armilla şi pe cele care i-au succedat din 1980", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Daring "înlocuieşte o fregată de la faţa locului", a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că este vorba despre o "mobilizare de rutină" prevăzută cu multă vreme în urmă. Trimiterea acestei nave are loc pe fondul intensificării tensiunilor între occidentali şi Teheran în urma ameninţărilor Iranului de a închide strâmtoarea Hurmuz de la intrarea în Golf, pe unde trece aproximativ 35 la sută din traficul maritim petrolier mondial, informează mediafax.ro.

Iranul, care tocmai a încheiat zece zile de manevre navale în estul acestei strâmtori strategice şi a lansat rachete anti-navă, a anunţat vineri că se pregăteşte pentru noi manevre militare. Distrugătorul Daring, a cărui formă îl face dificil de detectat pe radar, este prima dintre cele şase distrugătoare care vor înlocui navele britanice de tip 42, aflate în serviciu din anii ’70.