Mai exact, potrivit DPA, autorităţile din Marea Britanie au anunţat la începutul săptămânii, reducerea nivelului de alertă teroristă, ca urmare a unei scăderi a numărului de atacuri teroriste înregistrate în Europa, relatează dpa, citată de Agerpres.

Totodată, ministrul de interne Priti Patel a subliniat faptul că Marea Britanie nu se mai confruntă cu o ameninţare “gravă” de producere a unor atentate teroriste, ci doar cu una “substanţială”.

Nivelul “substanţial” de ameninţare înseamnă că este în continuare probabil să se producă un atac terorist, dar nu “foarte probabil” cum era până acum.

În același timp, Priti Patel le-a explicat legislatorilor britanici că acest lucru se datorează “reducerii semnificative a numărului de atacuri din Europa după cele înregistrate în perioada septembrie-noiembrie 2020”.

“Terorismul rămâne unul dintre cele mai directe şi imediate riscuri pentru securitatea noastră naţională”, a menţionat ea.

Marea Britanie este în siguranță

În ceea ce privește nivelul de alertăm acesta este încă “substanţial”, publicul trebuie să dea în continuare dovadă de vigilenţă şi să raporteze poliţiei orice motiv de preocupare, a adăugat ministrul.

În Regatul Unit, Centrul comun de analiză teroristă (Joint Terrorism Analysis Centre) evaluează la fiecare şase luni nivelul de alertă.

De menționat este faptul că cel mai recent atac din Regatul Unit calificat de poliţie drept atentat terorist a fost atacul cu cuţitul din iunie anul trecut din oraşul englez Reading, în care Khairi Saadallah (26 de ani), originar din Libia, a atacat într-un parc două grupuri de trecători, omorând trei bărbaţi şi rănind alţi trei.

Saadallah a pledat “vinovat” la acuzaţiile de crimă şi tentativă de crimă şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar nu a fost acuzat de acte de terorism, cu toate că judecătorul a menţionat că atacul a avut o “legătură cu terorismul”.

În Europa, cel mai recent atac terorist a fost comis la începutul lui noiembrie la Viena, când patru oameni au fost ucişi după ce un bărbat înarmat a deschis focul la întâmplare în centrul oraşului, cu câteva ore înaintea începerii unui nou lockdown naţional anticoronavirus. Autorul atacului, calificat drept terorist de către guvernul austriac, a fost împuşcat mortal de poliţie.

Sursă foto: INQUAM Photos, Melinda Nagy