Poliţia Metropolitană a desemnat zone separate în centrul Londrei pentru Black Lives Matter şi contraprotestele grupurilor de extremă dreapta, ordonând de asemenea terminarea tuturor protestelor până la ora 17:00 (16:00 GMT), scrie Agerpres.

Sute de mii de persoane s-au alăturat protestelor în mare parte paşnice în ultimele trei săptămâni, dar media britanice şi mai mulţi politicieni au subliniat atacurile împotriva poliţiştilor comise de unii protestatari.

O dezbatere publică acerbă are loc de asemenea asupra deteriorării statuilor unor figuri istorice legate de comerţul britanic cu sclavi şi imperialism.

Multe persoane au protestat vineri la Londra şi în alte oraşe, în ciuda faptului că prim-ministrul Boris Johnson a denunţat că mişcarea a fost „deturnată de extremişti cu intenţii violente”.

„Nu vom fi reduşi la tăcere”, a postat sfidător grupul Black Lives Matter Londra pe Facebook.

Poliţia a avertizat de asemenea că participarea la protestele din Londra sâmbătă ar încălca regulile de distanţare socială legate de coronavirus în Marea Britanie, care limitează grupurile la maximum şase persoane.

Comandantul Poliţiei Metropolitane Bas Javid a declarat că înţelege „de ce oamenii vor să-şi facă vocile auzite – există sentimente foarte profunde în rândul comunităţii” negrilor.

„Dar direcţia guvernului arată că rămânem într-o pandemie şi oamenilor li se cere să nu se adune în grupuri mari”, a mai spus Javid, îndemnând să nu se deplaseze nimeni la Londra pentru a protesta.