Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, a anunţat miercuri ca va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Boris Johnson. Scopul: evitarea unui Brexit fără acord, relatează CNN. Liderul opoziţiei spune că va lua în considerare această posibilitate cu “prima oportunitate”.

Corbyn nu a precizat data la care va depune această moţiune, însă va trebui să fie înainte de 31 octombrie 2019, data stabilită pentru ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Dacă moţiunea de cenzură a opoziţiei va fi votată, Jeremy Corbyn spune că va cere permisiunea Camerei Comunelor de a forma un Guvern „strict limitat de timp” în scopul organizării alegerilor generale și a „asigura extinderea Articolului 50”. Dacă vor fi organizate alegeri generale, britanicii vor fi consultaţi din nou dacă sunt de acord ca Regatul Unit să părăsească blocul comunitar. „Acest Guvern nu are un mandat pentru un Brexit fără acord, iar referendumul din 2016 nu permite un mandat pentru Brexit fără acord”, mai precizează liderul laburist.

Boris Johnson, cel care a înlocuit-o pe Theresa May în fruntea Partidului Conservator şi, implicit, a Guvernului, are o abordare mult mai dură faţă de Uniunea Europeană. Johnson a respins acordul negociat de fostul premier cu Bruxelles-ul şi afirmă răspicat că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană la termenul stabilit cu sau fără un nou acord.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar până pe 31 octombrie 2019, după ce Camera Comunelor a respins de trei ori acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din UE ar urma să aibă loc imediat.