Europarlamentarii reclamă faptul că Londra încearcă să aducă în negociere numai anumite domenii, care corespund intereselor sale. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis Parlamentului că Uniunea vrea respectarea drepturilor cetățenilor săi şi nu va accepta condiții care să dezavantajeze companiile europene.

”Vrem ca libertățile, drepturile fundamentale și informațiile cetățenilor noștri să fie protejate în toate circumstanțele, de aceea dorim ca în chestiuni importante, Curtea Europeană de Justiție să aibă un rol în viitoarea relație cu Marea Britanie”, spune Ursula von der Leyen.

Una din chestiunile care au adus blocaje în negocieri este refuzul Londrei de a lua în considerare cererea Uniunii ca pentru un acordul de liber schimb, fără cote și taxe vamale, Marea Britanie să aplice o parte dintre normele blocului comunitar și astfel, să fie evitată o posibilă concurență neloială din partea britanicilor pe piața europeană.

Marea Britanie este de părere că anumite țări vor să exploateze pandemia de coronavirus

Marea Britanie a declarat joi că Rusia, China şi Iranul încearcă să exploateze slăbiciunile scoase la lumină de epidemia de coronavirus, în timp ce Beijingul utilizează criza pentru a impune adoptarea unei noi legislaţii de securitate pentru Hong Kong.

„Coronavirusul şi provocările pe care le-au generat au creat o oportunitate sau perceperea unei oportunităţi pentru diferiţi actori statali sau nestatali prin cibernetică sau alte mijloace”, a declarat ministrul de externe britanic Dominic Raab pentru Sky News.

„Cred că am văzut aceasta referitor la Hong Kong, cred că unii oameni susţin – este greu de înţeles dacă este adevărat sau nu – că acest lucru se întâmplă, legislaţia cu privire la securitatea naţională care este propusă se face într-un moment în care atenţia lumii este concentrată asupra coronavirusului”, a declarat el.