Această situaţie mai puţin obişnuită pentru Marea Britanie a apărut ca urmare a reducerii semănăturilor şi vremii ploioase care a redus recolta la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. În plus, redeschiderea unei facilităţi pentru producţia etanolului în Anglia a dus la creşterea cererii locale pentru grâu. 

"Dacă actualul ritm lunar al importurilor va continua, este posibil să încheiem acest sezon ca importator net. Continuăm să vedem o creştere a cererii de grâu pentru furaje ca urmare a unei recolte mai mici, ceea ce va stimula importurile", a declarat Millie Askew, analist la AHDB Market Intelligence. 

În perioada iulie 2016-martie 2017, importurile de grâu ale Marii Britanii au crescut cu 7,9% în ritm anual, în timp ce exporturile au scăzut cu o treime. Principalii furnizori de grâu ai Marii Britanii au fost Canada, Danemarca, Germania, Letonia şi SUA iar două treimi din importuri au venit din UE. 

În plus, livrările de grâu ar putea rămâne limitate şi în sezonul următor. Recent Consiliul Internaţional al Cerealelor a estimat că în sezonul 2017-2018 fermierii britanici vor recolta o cantitate de 14,4 milioane tone de grâu, comparabilă cu cea din sezonul actual. 

"Vom încheia acest sezon ca importator net iar în sezonul următor vom deveni şi mai rapid importator net dacă cererea venită din partea facilităţilor care produc etanol va continua", a declarat Rupert Somerscales, consultant la divizia din Marea Britanie a Offre & Demande Agricole. 

În ultimele două decenii Marea Britanie a fost importator net de grâu doar în trei sezoane. 

AGERPRES