Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a explicat că șansele ca Marea Britanie să iasă din UE sunt de 30%, întrucât cetățenii ar respinge Brexitul în cazul unui al doilea referendum.

Conform acestuia, britanicii au dezbătut cu adevărat Brexitul, abia după referendumul din 2016 și există motive semnificative pentru a crede că votul de a părăsi UE ar putea fi anulat.

Sugerând că există o criză „de lideri” printre cei care susţin rămânerea în UE, Tusk a transmis că el încă crede că este posibil ca un nou referendum să aibă loc.

„Hannah Arendt a spus că în politică şi istorie lucrurile devin ireversibile doar când oamenii le recunosc ca atare. Pentru că, ele însele, nu sunt ireversibile”, a afirmat Tusk.

„După referendumul din 2016, am crezut că dacă recunoaştem că este un caz închis, va fi sfârşitul. Astăzi şansa ca Brexitul să nu mai aibă loc este, în opinia mea, de de 20-30%. Este mare. De la lună la lună devine din ce în ce mai clar că ieşirea Marii Britanii din UE va arăta total diferit faţă de ce Brexit a fost promovat”, a  transmis el.

Fostul premier polonez a declarat că există un precedent privind britanicii care revizitează decizii din trecut.

„Chiar dacă repetăm că referendumul este expresia dorinţei poporului şi voinţa naţiunii trebuie respectată, da, trebuie să o respecţi. Dar referendumul din 2016 nu a fost primul privind Marea Britanie şi UE. Primul a avut loc în 1975, când britanicii, la doi ani după ce au intrat în Comunitatea Economică Europeană, au decis să rămână”, a afirmat Tusk, conform Știrilorprotv.ro.