Decizie a judecătorilor care îi vizează pe toți șoferii. Poți să ajungi în spatele gratiilor chiar dacă nu ai apucat să pornești mașina. Dacă te afli sub influența alcoolului sau a drogurilor și ești prins de poliție nu mai ai nicio șansă.
Este vorba despre o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) publicată deja în Monitorul Oficial. Șoferii care se urcă beți sau drogați la volan riscă pușcăria pentru o perioadă de cinci ani.

Decizia ICCJ a fost dată de Completul care dezleagă chestiuni de drept penal și care a apărut în Monitorul Oficial. Este deja obligatorie de la momentul publicării.

Un șofer nu poate scăpa de pedeapsa penală pentru această faptă doar dacă se argumentează că mașina n-a avut motorul pornit. „[ICCJ] stabilește că acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie”, scrie în decizia Înaltei Curți, conform avocatnet.ro.

S-a ajuns la o asemenea hotărâre după ce ICCJ a condamnat o persoană beată care a împins o mașină pe o stradă aflată în pantă, după care s-a suit în ea și a condus-o folosindu-se doar de frână și volan. Persoana respectivă a condus fără să pornească efectiv motorul automobilului. ICCJ a explicat că pericolul faptei nu este micșorat de nepornirea motorului.

Faptul că un șofer a condus o mașină beat, fără să aibă motorul pornit, nu previne sancționarea sa penală. Această circumstanță reprezintă „un aspect de luat în considerare în operațiunea de individualizare judiciară a răspunderii penale (implicit, a sancțiunii penale)”, mai spune sursa citată.