Conducătorii auto care nu le permit șoferilor blocați în intersecție să iasă sunt pasibili de amendă. Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr 195/2002 “nerespectarea obligaţiei de a permite părăsirea intersecţiei conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia” este o contravenţie, iar şoferul va fi amendat.

Șoferii care nu respect acest lucru vor putea pimi o amendă de 1.000 de lei. Noul Cod Rutier va intra în vigoare pe 15 februarie și prevede amenzi mari pentru șoferii iresponsabili în traffic. Pentru anumite abateri, unele amenzi au crescut chiar și de 10 ori, iar la consumul de alcool, peste o anumită limită se poate ajunge chiar după gratii. Și vorbitul la telefon a fost taxat scump. Cine este prins în trafic că vorbește la telefon în timp ce conduce riscă o amendă de 1.600 de lei.

În funcție de alcoolemie șoferul depistat băut la volan poate ajunge și în închisoare. De aemenea, Noul Cod Rutier sancționează cu amenzi cuprinse între 4.000 și 9.000 de lei, depășirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometric. Amenzile și sancțiunile în ceea ce privește alcoolul la volan s-au mărit și ele în noul Cod Rutier, scrie Fanatik.ro.

După noile modificări, băutura la volan se sancționează drastic. După noile reglementări ale Codului Rutier, în România şoferii nu au voie să bea deloc alcool. Astfel o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge aduce șoferului o amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni (de la 21 la 50 de puncte – amendă) și o suspendare a permisului de 180 de zile.