Românii sunt cel mai mult interesați de mașini second-hand din Germania

Cu toate că piața mașinilor second hand a traversat perioade tumultuoase în ultimii ani, aceasta persistă în expansiune. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au determinat cumpărătorii să se îndrepte către vehiculele second-hand. În plus, disponibilitatea limitată a mașinilor noi a contribuit la creșterea pieței vehiculelor rulate.

Preferințele cumpărătorilor variază în funcție de țară – un model poate fi extrem de solicitat într-o țară, în timp ce este neglijat complet în alta. carVertical, o companie specializată în date auto, a analizat rapoartele reale ale istoricului auto din 15 țări, inclusiv România, pentru a identifica modelele de mașini cele mai căutate în 2023.

carVertical
SURSA FOTO: carVertical

Audi A4 – modelul cel mai verificat din România

Cu cât un anumit model de mașină este mai frecvent verificat pe platforma carVertical, cu atât crește cererea în piață. Analizând aceste date, putem compila o listă a celor mai populare vehicule printre cumpărători.

În 2023, Audi A4 a fost liderul în România în ceea ce privește numărul de verificări pe platformă, reprezentând 5,4% din totalul acestora, urmat de Volkswagen Passat (5,3%), Volkswagen Golf (4,3%), BMW Seria 5 (3,5%) și Skoda Octavia (3,4%).

Interesul românilor pentru vehiculele germane este evident, acestea bucurându-se de o reputație solidă pe piața mașinilor rulate și de o depreciere redusă. În ansamblu, mașinile Audi au fost solicitate în proporție de 16,9% din totalul verificărilor istoricului auto din România, consolidându-și poziția ca cel mai căutat producător de vehicule în țară. Volkswagen (16,2%) și Mercedes-Benz (12,6%) se numără printre opțiunile preferate ale cumpărătorilor de mașini second hand.

„Interesant este că modelele care se află în fruntea listei celor mai populare mărci de mașini din România sunt vehicule premium. Acesta este un indiciu clar că românii preferă mașinile puțin mai vechi dar de prestigiu, în locul vehiculelor mai noi sau chiar noi-nouțe de clasă economică.

Atâta timp cât mașina este foarte importantă pentru imaginea de sine a șoferilor, această tendință se va menține”, spune Matas Buzelis, șeful departamentului de comunicații al CarVertical.

Modelele populare pot avea kilometrajul dat înapoi și daune anterioare

În ciuda atenției sporite acordate modelelor populare pe piața mașinilor second hand, cumpărătorii ar trebui să fie vigilenți în momentul achiziționării unui astfel de vehicul. Numeroase mașini verificate în România au prezentat semne de kilometraj falsificat sau istoric de daune, aceste probleme putând genera cheltuieli substanțiale viitorilor proprietari.

De exemplu, 4,6% dintre toate mașinile Audi A4 verificate pe carVertical au avut kilometrajul manipulat și 59,9% au fost implicate în incidente anterioare. Situația nu este mult diferită în cazul modelelor VW Passat: 6,2% au avut kilometrajul alterat și 58,1% au suferit daune.

În cazul VW Golf, 5% dintre vehicule au prezentat discrepanțe la odometru și 61,5% au fost afectate de daune minore sau majore. Ponderea modelelor BMW Seria 5 cu kilometraj falsificat și istoric de daune a fost mai însemnată în comparație cu alte mașini din top 5: 9,3% și, respectiv, 81,9%. În fine, 3,7% dintre modelele Skoda Octavia au avut kilometrajul modificat și 58,1% au suferit daune.

Valoarea medie a daunelor pentru un Audi A4 a fost de 6.280 EUR, pentru Passat – 6.190 EUR, Golf – 5.871 EUR, Seria 5 – 9.534 EUR și pentru Octavia – 4.796 EUR. Starea unei mașini este în mare măsură determinată de modul în care a fost întreținută de proprietarul anterior, de aceea este recomandat să verificați întotdeauna istoricul unui vehicul și să solicitați consultarea unui mecanic profesionist înainte de a decide achiziționarea acestuia.

Cumpărătorii din Europa preferă BMW, Audi și Volkswagen

Atunci când analizăm trendurile globale în achizițiile de mașini, Volkswagen Golf s-a evidențiat ca fiind cel mai verificat model pe platforma carVertical, reprezentând o cotă de 4,91%. BMW Seria 3 (4,89%), Volkswagen Passat (3,75%), BMW Seria 5 (3,68%) și Audi A4 (3,53%) au fost de asemenea printre opțiunile preferate în toate țările investigate, reflectând astfel și tendințele din România.

Datorită reputației lor pentru fiabilitate și capacitatea de a oferi un echilibru solid între performanță, confort și utilitate practică, toate aceste modele sunt foarte căutate în întreaga Europă.

BMW a dominat clasamentul ca fiind cel mai popular producător, acumulând o cotă de piață de 14,7% din totalul țărilor investigare. Volkswagen urmează îndeaproape, cu o cotă de 14,3%, iar pe locul trei se află Audi, cu o cotă de 11,9%. Mașinile Audi și Volkswagen au figurat printre primele zece cele mai populare mărci în toate țările analizate.

carVertical
SURSA FOTO: carVertical

Metodologie

În cadrul studiului său, carVertical a analizat rapoarte autentice ce cuprind istoricul auto, achiziționate de utilizatorii companiei în perioada ianuarie 2023 – decembrie 2023. Informațiile despre mărcile de mașini, modelele și statisticile relevante din aceste rapoarte au fost clasificate pe țări, transpuse în procente și apoi au fost întocmite clasamente.

Prin procesarea a milioane de verificări istorice auto, compania a putut identifica tendințe, a obținut perspective și a formulat previziuni cu privire la piețele de mașini second hand.