Potrivit ministrului, propunerile Jandarmeriei Române cu privire la adunările publice nu sunt asumate nici de MAI şi nici de Guvern.

„Aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi nici la nivelul Guvernului României. Jandarmeria Română nu are atribuţii de a iniţia proiecte de legi, documentul expus nu este un document al MAI”, a spus Vela.

Totodată, aceasta a susţinut că va milita în continuare pentru dreptul la exprimare şi libera opinie o oricărui cetăţean.

„Este un document de lucru, iniţiat de parlamentari, cu unele propuneri tehnice pe care Jandarmeria le-a adus în atenţie atunci când s-a pus în dezbaterea participanţilor în cadrul unei întâlniri informale. Am dispus Jandarmeriei Române să retragă toate punctele de vedere avansate la aceste discuţii informale”, a afirmat Marcel Vela.

Cum se desfășoară manifestările publice

Potrivit propunerilor grupului de lucru al Jandarmeriei, manifestările publice ar trebui să se desfăşoare „astfel încât să nu afecteze starea de normalitate în societate, să nu aducă atingere mediului ambiant şi să nu pună în pericol ordinea şi liniştea publică”.

Una dintre propuneri vizează interzicerea manifestărilor publice prin care „se urmăreşte defăimarea ţării şi a naţiunii, afectarea caracterului naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil al statului român, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”.