Marcel Vela a explicat că ce s-a întâmplat la Iași „a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera”. Acesta punctează faptul că decizia a fost luată conform legii pentru a se evita ca situația să devină una conflictuală.

„Activitatea Ministerul Afacerilor Interne este una care incumbă şi anumite decizii care se iau în funcţie de situaţia operativă concretă. Şi atunci când o decizie care e adoptată salvează o situaţie gravă, aceste decizii se iau în mod legal şi profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situaţie, zonă sau eveniment.

Aşa că, ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicaţi în evenimentul respectiv, cât şi pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii ţării noastre care ar fi fost speculată în media naţională sau internaţională cu privire la, să spunem, posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru.

Pentru că situaţia era în punctul de a deveni conflictuală şi în altă zonă care nu era de dorit nici de către Minister, nici de către Biserică, dar în mod principal cred că de toată lumea conştientă că orice act de violenţă nu face bine nimănui, s-a luat această decizie operativă. Aşa că nu exista vină sau răspundere. A fost o decizie operativă care se ia conform legii. Activitatea MAI are şi această zonă care se ia în funcţie de situaţiile operative”, a declarat Marcel Vela.

Ministrul a declarat că medicii epidemiologi au luat decizia de a permite pelerinilor să viziteze racla cu moaştele Sfintei Parascheva fără carte de identitate cu domiciliul în Iaşi, iar cei care nu au purtat mască vor fi sancţionaţi, transmite news.ro.

„Întotdeauna este o problemă cu această situaţie în care cresc cazurile înregistrate în spitale, motiv pentru care noi, Ministerul Afacerilor Interne, suntem la datorie. Am demarat inclusiv cu poliţişti în civil în mijloacele de transport, acţionam în toate zonele unde nu se respectă distanţarea sanitară, udne nu se poartă mască, unde nu se respectă reguli. Cei care nu au purtat mască vor fi sancţionaţi. Sunt măsuri specifice pentru identificare. Pelerinajul de la Iaşi, ştiţi ca şi mine, tot ce s-a întâmplat cu privire la pelerinaj şi la eveniment a fost o decizie luată de medicii epidemiologi”, a mai declarat Vela.

Sursă foto: INQUAM/Virgil Simonescu